andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janša se pred EU volitvami obnaša povsem nerazsodno. Kot da ne ve, kaj hoče.

Deli na:
Janša se pred EU volitvami obnaša povsem nerazsodno. Kot da ne ve, kaj hoče.

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Za Janšo se ves svet vrti okoli Janeza Janše. Zato ne opazi, da se je Slovenija oddaljila od EU in njenih vrednot tudi zaradi njega in njegove SDS. Prejšnji teden je na predvolilnem posvetu Zbora za republiko ugotavljal, da ima Slovenija težje delo kot druge članice EU, saj se še vedno ni zavezala evropskim vrednotam, temveč da goji dediščino propadlega totalitarnega komunizma. Pri tem je verjetno mislil tudi nase in na svojo SDS?

Po odhodu Janše v zapor leta 2014, še bolj pa po vzponu Trumpa na oblast leta 2016 se je Janša s svojo SDS vedno bolj oddaljeval od EU in njenih vrednot ter se vedno bolj nagibal k skrajnjemu nacionalizmu in populizmu, ki ga v Evropi odražajo njegov madžarski prijatelj in zaveznik Viktor Orban, italijanski populist Matteo Salvini, francoska skrajnja desničarka Marine le Pen, britanski separatist in kolovodja brexita Nigel Farage in skrajno desna nemška stranka Alternative für Deutschland. Z omenjenimi populisti in nacionalisti je začel s svojo SDS trobiti v isti rog proti EU in si prizadevati za razgradnjo EU. In temu Janša pravi boj za skupne EU vrednote? V resnici gre za boj za razkroj in razpad EU!

Po Janši EU ni pomembna zgolj kot ekonomska integracija, temveč zlasti kot integracija političnih vrednot. Prejšnji teden je na predvolilnem posvetu Zbora za republiko govoril o »zlatih časih« EU v prvih letih članstva Slovenije v tej integraciji, saj so za Janšo zlasti časi le, če je on na oblasti, drugače pa je vse narobe. Čeprav so danes ekonomske in socialne razmere v Sloveniji podobne kot v času prve Janševe vlade po vstopu v EU: Slovenija ima v zadnjih letih znova eno najvišjih stopenj gospodarske rasti v EU, imamo zgodovinsko nizko brezposelnost, nizka je tudi socialna neenakost in revščina. Evro nam je prinesel stabilno valuto in nizko inflacijo, kar je pomembno za blaginjo prebivalstva.

Če bi Janša v času prve vlade prodal državno NLB, bi bila danes tudi država manj zadolžena. Ker Janši lani kljub zmagi na volitvah ni uspelo prevzeti oblasti, zanj blaginja Slovenije in njenih državljanov danes ni vrednota in ne živimo več v zlatih časih EU, ki jih zagotavlja prav članstvo v EU. Sicer ne bi podpiral največjih sovražnikov EU in s tem tudi Slovenije, ki nas želijo s prizadevanji za dezintegracijo EU osiromašiti in pahniti nazaj v stare slabe čase. To je podobno tistemu, za kar si vso tranzicijo prizadeva Milan Kučan, da bi Slovenijo izoliral od EU in nas podredil moči in zlorabi nacionalnih elit!

No, boj SDS in Janše proti skupnim EU- in evropskim vrednotam se najbolj kaže na primeru Madžarske in Poljske, v podporo katerima na veliko lajnajo tudi kandidati SDS za EU poslance, boj za omenjeni državi pa je postavljen celo v volilni program SDS. Spomnimo, da v EU od leta 2017 potekajo postopki zoper Madžarsko in Poljsko zaradi kršitve temeljnih evropskih vrednot. Zoper Orbana je evropski parlament že leta 2012, torej nekaj let pred begunsko krizo (!), sprejel protestno resolucijo v zvezi z izvajanjem demokracije, nespoštovanjem vladavine prava in kršenja temeljnih človekovih in socialnih pravic.

Odkar ima Janša svoje medije, še zlasti Nova24TV, kjer ima prste vmes tudi njegov prijatelj Orban s podjetji, ki so pod njegovim političnim vplivom, vsakič znova dokazuje, da je pravi dedič komunistov pri nas, ker zahteva, da so mediji zgolj orodje za propagando zanj in antipropagandno proti njegovih političnim nasprotnikom.

V Janševi SDS govorijo, da bi se moral slišati glas Slovenije v EU. Kateri glas – a proti evropskim vrednotam? Janša se namreč s svojo SDS bori za EU in evropske vrednote tako, da podpira državi, proti katerima je EU sprožila postopke, ker ravnata v nasprotju z njenimi vrednotami. Poljska zlasti glede neodvisnosti sodstva, Madžarska pa na več področjih človekovih pravic, med drugim na področju medijev, kjer Orban v slogu komunističnih trdorokcev zatira svobodo medijev in svobodo govora. Če bi bila za Janšo kršitev evropskih vrednot resnično problem, potem bi skupaj s svojo stranko obsodil ravnanje Madžarske in Poljske, in ne obratno, da ju podpira!

Janša prav na področju medijev najbolj posnema nedemokratične prakse svojega prijatelja Orbana, ki so popolnoma v nasprotju z vrednotami EU. Odkar ima Janša svoje medije, še zlasti Nova24TV, kjer ima prste vmes tudi njegov prijatelj Orban s podjetji, ki so pod njegovim političnim vplivom, vsakič znova dokazuje, da je pravi dedič komunistov pri nas, ker zahteva, da so mediji zgolj orodje za propagando zanj in antipropagandno proti njegovih političnim nasprotnikom.

Janša se tako tudi na medijskem področju vedno bolj spreminja v svojega velikega nasprotnika Kučana, ki s svojim vplivom in lastniki medijev, ki so mu naklonjeni, že od padca komunizma nadzoruje leve medije in jih uporablja za svoje propagandistične namene. Janša namreč meni, da bi moral imeti pod nadzorom vse desne medije, ki bi morali služiti propagandi zanj in obračunavanju s političnimi ideološkimi nasprotniki.

To najbolj jasno izpričuje iz svojega odnosa do mojega pisanja in do uredniške politike revije Reporter, ki jo želi na vsak način oslabiti in uničiti, ker si je ne more povsem podrediti. Janša Kučanu vseskozi očita, da določa uredniško politiko levih medijev, v odnosu do Reporterja pa si želi Janša prav to – da bi bil glavni nadurednik revije.

Celo to bi določal, s kom lahko revija naredi intervju ali ne, kot je pokazal ob nedavnem intervjuju s premierjem Marjanom Šarcem, zaradi katerega je Janša celo po tviterju pozival svoje podpornike, naj nehajo kupovati Reporter. To je pravi antievropski in antidemokratični obraz Janeza Janše, s katerim Slovenijo vredno bolj oddaljuje od skupnih evropskih vrednot.