volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Logar pozval Slovence v državah EU, naj ostanejo tam, če je možno

Deli na:
Logar pozval Slovence v državah EU, naj ostanejo tam, če je možno

Anže Logar, minister za zunanje zadeve. - Foto: Primož Lavre

Zunanji minister Anže Logar je danes pozval slovenske državljane, ki so v državah članicah EU in imajo normalne možnosti za življenje, naj ostanejo tam. V prihodnje bo namreč vračanje v domovino bistveno težje, ker bo možnosti za to vse manj, je opozoril.

Ker se situacija zaradi pandemije novega koronavirusa zaostruje, je zunanje ministrstvo v protikoronski paket dodalo posebno določilo, s katerim se podaljšujejo dovoljenja za bivanje tujih državljanov v Sloveniji, je na redni vladni novinarski konferenci povedal Logar.

Kot je pojasnil, so tovrstno določilo dodali, da ti ljudje ne bi mislili, da morajo zaradi poteka veljavnosti dovoljenja "na vrat na nos oditi domov", temveč lahko ostanejo v Sloveniji.

Preko diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini so pozvali druge države, da podaljšajo vizume in delovna dovoljenja slovenskim državljanom, da se jim zaradi poteka veljavnosti dokumentov ne bi bilo treba vračati domov, je povedal Logar.

Ob prihajajočih velikonočnih praznikih je v izogib zastojem na mejah in morebitnim napotitvam v karanteno pozval državljane, naj v čim večjem številu ostanejo tam, kjer so, in tako praznujejo veliko noč.

Logar je še navedel, da se je v okviru repatriacije, ki so jo zaradi izbruha novega koronavirusa organizirali na zunanjem ministrstvu, z letali v domovino vrnilo več kot 360 slovenskih in najmanj 300 tujih državljanov, z avtobusi pa okoli 120. Samostojno s pomočjo diplomatsko-konzularne mreže pa se je vrnilo med 800 in 1000 Slovencev.

Na zunanjem ministrstvu pripravljajo še evakuacijski let iz Finske, let iz Lizbone, kjer bodo pobrali potnike, ki so prišli iz Latinske Amerike, konec tedna pa še polet iz Londona.

Zunanje ministrstvo je danes na Twitterju pozvalo vse slovenske državljane, ki se želijo konec tedna vrniti iz Velike Britanije na omenjenem izrednem letu iz Londona za Ljubljano, naj se čim prej javijo na consular.london@gov.si. Imajo namreč še nekaj prostih sedežev.

Slovencem v nordijskih državah pa sporočajo, da bo izredni let iz Helsinkov za Ljubljano imel postanek v Koebenhavnu. Iz Helsinkov bo odletel predvidoma v sredo, 1. aprila, popoldne ali zvečer.