Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bangladeš med žalovanjem za žrtvami sobotnega pretresel nov požar

Deli na:
Bangladeš med žalovanjem za žrtvami sobotnega pretresel nov požar

Foto: Reuters

Po tragičnem požaru v tekstilni tovarni v Bangladešu, ki je terjal več kot sto življenj, iz te države danes poročajo o še enem požaru. Ta je povzročil veliko gmotno škodo v neki tekstilni tovarni na obrobju prestolnice Daka, o smrtnih žrtvah pa zaenkrat ne poročajo. V Bangladešu sicer danes žalujejo za žrtvami sobotne nesreče.

Parlament v Daki je za dan žalovanja razglasil torek, čeprav je hotela ministrica Shekikh Hasina Wajed, da bi ta potekal že danes, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vse zastave bodo tako v torek visele na pol droga, tekstilne tovarne pa bodo ostale zaprte. Mnoge so zaprte že danes.

Na ulicah Dake se je sicer v nedeljo zvečer zbralo na tisoče jeznih delavcev, ki so zahtevali kaznovanje odgovornih za požar ter boljšo varnost na delovnih mestih. Danes pa bo potekal množični pogreb okoli 60 žrtev požara, katerih trupla so zoglenela do neprepoznavnosti, zato umrlih ni mogoče identificirati.

V požaru v noči s sobote na nedeljo je umrlo 110 delavcev, še kakih 200 je bilo ranjenih. Ko je izbruhnil ogenj, je ostalo v zgradbi ujetih kakih tisoč ljudi, večinoma žensk, in nekateri so v paniki skozi okna skakali na prosto. Več jih je pri tem umrlo.



Gre za najhujšo nesrečo v tem izvozno usmerjenem sektorju v Bangladešu doslej. V večnadstropni zgradbi v predmestju Dake Ashulia, ki je zagorela, so izdelovali oblačila za številne multinacionalke v Evropi in ZDA, med drugim C&A.

Bangladeš je drugi največji izvoznik oblačil na svetu, takoj za Kitajsko. Lani je izvoz bangladeške tekstilne industrije presegel 19 milijard dolarjev, kar predstavlja kar 80 odstotkov vsega nacionalnega izvoza.

Danes dopoldne po lokalnem času je v predmestju Bangladeša Uttara izbruhnil še en požar v poslopju, v katerem je več tovarn oblačil. Gasilci so nemudoma posredovali in so uspeli ogenj hitro spraviti pod nadzor. Nastala je velika gmotna škoda, o žrtvah pa ne poročajo.