vesolje horoskop Dobra karma

Astrološka napoved za april 2020 za vseh 12 ...

Blaž Švab Svet24.si

Mladi očka Blaž Švab: Okoli mojega doma so ...

xi jinping re Reporter.si

Teorija zarote: kitajski komunisti širijo lažne ...

krizanteme, cvetličarna Svet24.si

Za vrtnarije in cvetličarne ne velja več ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Igralniškemu milijonarju mega posel z maskami

238337424 Odkrito.si

Indira v bolnišnici - Stanje se je zelo ...

jaka ana Njena.si

Ljubezen po domače: Pri Hafnerjih bodo spet ...

Svet

V Bangladešu bodo zaprli več sto tekstilnih tovarn

Deli na:
V Bangladešu bodo zaprli več sto tekstilnih tovarn

Foto: Reuters

V Bangladešu bodo za nedoločen čas zaprli več sto tekstilnih tovarn v industrijski coni Ashulia v predmestju prestolnice Daka, kjer je pred tremi tedni zrušenje večnadstropne stavbe z več tekstilnimi obrati zahtevalo več kot tisoč življenj, je včeraj sporočila trgovinska zbornica tekstilne industrije v državi.

Vse tovarne v industrijski coni bodo zaprli v torek, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal podpredsednik Združenja izdelovalcev in izvoznikov oblačil Shahidullah Azim. Kot je dodal, so se za to določili, da bi zagotovili varnost.

V industrijski coni Ashulia, ki leži kakih 30 kilometrov od Dake, je okoli 500 tovarn, od tega več kot sto najpomembnejših tekstilnih tovarn v državi, ki izdelujejo oblačila za zahodne družbe, kot so ameriški Walmart, švedski H&M, španski Inditex in francoski Carrefour.

Po besedah Azima v omenjenih tovarnah po nesreči, ki je 24. aprila zahtevala 1127 življenj, zaradi protestov delavcev proti slabim delovnim pogojem in pomanjkljivi varnosti že od nesreče praktično ne delajo.

Predstavnik lokalne policije je dejal, da včeraj ni delalo 80 odstotkov delavcev, ki so na ulicah zahtevali višje plače, pa tudi kaznovanje lastnikov kompleksa Rana Plaza, ki se je porušil 24. aprila.To je bila najhujša industrijska nesreča v državi. Zrušilo se je devetnadstropno poslopje s petimi tekstilnimi obrati, kjer je delalo 3500 ljudi. Zaposleni so dan pred nesrečo opozorili na razpoke na poslopju, a so odgovorni od njih kljub temu zahtevali, da nadaljujejo z delom. Prav so sicer včeraj oblasti sporočile, da končujejo z iskalno operacijo, saj je le malo možnosti, da bi našli še kaka trupla.

Bangladeš je drugi največji izvoznik oblačil na svetu zaradi nizke cene dela in številne delovne sile. Tekstilna industrija je ključna gospodarska dejavnost v državi, letno ustvari 29 milijard dolarjev in predstavlja 80 odstotkov izvoza.

Pogoji dela in varnostne razmere v tekstilni industriji so že leta tarča kritik nevladnih organizacij. Kakih tri milijone ljudi, ki delajo v tekstilni industriji, prejema povprečno manj kot 40 ameriških dolarjev na mesec.

Nobelov nagrajenec za mir in pionir mikro kreditov Muhammad Yunus je lastnike tekstilnih tovarn in zahodne trgovce pozval, naj zagotovijo, da bodo delavci v Bangladešu prejemali plače, ki bodo zadoščale za dostojno življenje.

loading...
Loading...