stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lastnika bangladeške smrtonosne tovarne v roke oblastem

Deli na:
Lastnika bangladeške smrtonosne tovarne v roke oblastem

Foto: Reuters

Lastnika bangladeške tekstilne tovarne, v kateri je v smrtonosnem požaru pred dvema letoma umrlo 112 ljudi, sta se predala oblastem, da jima bodo sodili, poroča danes britanski BBC. Kot je povedal tožilec Anwarul Kabir, zdaj čakata na odločitev sodišča, ali se bosta lahko zagovarjala s prostosti.

Gre za Delwarja Hossaina (foto) in njegovo ženo. Tožilstvo ju je decembra obtožilo večkratnega umora. Sicer sta ves čas od vložitve obtožnice mirno živela v bangladeški prestolnici Daka in ni jasno, zakaj sta se zdaj predala oblastem. Grozi jima sicer dosmrtni zapor, če bosta spoznana za kriva, navaja BBC.

Zaradi požara je sicer obtoženih skupno 13 ljudi. Tožilstvo navaja, da so poslovodni delavci in varnostniki delavcem ob izbruhu požara zagotavljali, da gre zgolj za vajo, zato so se delavci umikali prepočasi. Poleg tega stavba ni imela zasilnih izhodov, za nameček pa so bila nekatera vrata na prostost še zablokirana z zunanje strani.

Požar v njuni tovarni oblačil je bila ena najhujših delovnih nesreč v Bangladešu. Zaradi te nesreče je pod drobnogled prišla celotna tekstilna industrija v tej državi in pogoji, v katerih morajo praktično napol zastonj za sicer bogate zahodne blagovne znamke delati bangladeški delavci. Omenjena tovarna je npr. izdelovala oblačila tudi za ameriško trgovsko verigo Wal-Mart, delavci pa so za plačilo dobili 37 dolarjev na mesec.

Nekaj tednov zatem je sicer prišlo še do hujše nesreče, ko se je zrušila stavba tekstilne tovarne na obrobju Dake, pri čemer je umrlo 1135 ljudi.