pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Apple predstavlja: pametna ura, novi iPhone, zastonj album U2

Deli na:
Apple predstavlja: pametna ura, novi iPhone, zastonj album U2

Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple je predstavil težko pričakovano novo različico svojega pametnega mobilnega telefona Iphone. Poleg novega mobilnika Iphone 6 je predstavil tudi novo storitev za mobilno plačevanje Apple Pay in dolgo napovedovano pametno uro Apple Watch.

Novi mobilnik Iphone 6 je na voljo v dveh velikostih - osnovni Iphone 6 ima 4,7-palčni (12-centimetrski), večji Iphone 6 Plus pa premore 5,5-palčni (14-centimetrski) zaslon. Iphone 5S ima 4-palčni (10-centimetrski) zaslon.

Glavni izvršni direktor podjetja Tim Cook je na včerajšnjem posebnem dogodku, namenjenem predstavitvi letošnjih novosti v Applovi ponudbi, poudaril, da novi Iphone predstavlja največji napredek v zgodovini njihovih pametnih mobilnih telefonov.

Novi Iphone je tudi tanjši od predhodnika. Debelina Iphona 5S je znašala 7,6 milimetra, pri Iphonu 6 ta znaša 6,9 milimetra, pri Iphonu 6 Plus pa 7,1 milimetra, je razvidno s spletne strani Appla.

Po navedbah podjetja je novi Iphone s procesorjem A8 za 50 odstotkov hitrejši od izvirnega Iphona, premore boljšo grafiko in je za za 50 odstotkov energijsko varčnejši.

Izboljšane so tudi lastnosti zaslona Retina HD ter vgrajene kamere Isight z osmimi megapiksli, prav tako je izboljšana podpora tehnologiji mobilne telefonije LTE.

Na njem teče novi operacijski sistem Ios 8. Ta bo sicer uporabnikom iphonov, ipadov in ipod touchov kot brezplačna nadgradnja na voljo od 17. septembra naprej.

Mobilnik ima vgrajenih več senzorjev, med drugim tudi barometer in kompas. Poleg tega ima nov način postavitve ikon na zaslonu, ko je mobilnik v ležečem položaju. Za mobilnike Apple je sicer na voljo že 1,3 milijona aplikacij.

Novi Iphone bo na voljo od 19. septembra naprej, najprej v ožjem naboru držav - ZDA, Avstralija, Kanada, Francija, Nemčija, Hongkong, Japonska, Portoriko, Singapur in Velika Britanija. Prednaročila bodo začeli prejemati 12. septembra. Do konca leta pa naj bi bil novi mobilnik na voljo v najmanj 115 državah.

Za osnovni model mobilnika Iphone 6 bo treba v ZDA ob dveletni naročniški vezavi odšteti 199 dolarjev, za osnovni model mobilnika Iphone 6 Plus pa 299 dolarjev. Na voljo bosta v zlati, srebrni in sivi barvi ohišja.

Ameriški tehnološki velikan je predstavil tudi dolgo napovedovano pametno uro. Svojo prvo nosljivo napravo je poimenoval Apple Watch. Ta ima fleksibilen zaslon Retina, vrsto senzorjev ter aplikacij in poseben gumb Digital Crown, ki omogoča upravljanje ure brez zakrivanja zaslona z roko.

Podprta je tudi sinhronizacija oziroma povezava z mobilniki Iphone, tako da je mogoče z njo prejemati in pošiljati sporočila, odgovarjati na klice na mobilnik Iphone. Na uri je nameščena tudi digitalna asistentka Siri.

Apple Watch bo na voljo v več stilskih različicah, v trgovinah pa bo na voljo predvidoma v začetku prihodnjega leta, v ZDA bo zanjo treba odšteti izhodiščno ceno 349 dolarjev.

Apple je poleg tega včeraj predstavil tudi povsem novo storitev za enostavno brezstično mobilno plačevanje Apple Pay, ki naj bi nadomestila denarnico. Podpira vodilne tri svetovne plačilne sisteme American Express, Mastercard in Visa. Na začetku oziroma oktobra bo storitev na voljo v ZDA, druge države naj bi sledile v bližnji prihodnosti.

Apple je letošnje novosti predstavil v objektu v Silicijevi dolini, v katerem je pokojni soustanovitelj Appla Steve Jobs leta 1984 predstavil računalnike Macintosh.

Gre za objekt Flint Center for the Performing Arts v kampusu v bližini Applovega sedeža v mestu Cupertino, ki ima na voljo več sedežev kot dvorane, v katerih je podjetje v zadnjih letih običajno izvajalo posebne medijske dogodke.

Sklepni del dogodka je zaznamoval nastop svetovno znane rock glasbene skupine U2, ki je ob tej priložnosti v sodelovanju z glasbeno založbo Universal Music Group tudi izdala nov album Songs of Innocence z 11 skladbami. Apple ga je podaril več kot pol milijarde uporabnikom spletne trgovine Itunes v 119 državah. Naslednjih pet tednov bo album ekskluzivno na voljo le v trgovini Itunes.

Apple svoje največje novosti običajno predstavi septembra, kar velja za najprimernejši čas pred začetkom tradicionalno nakupovalno obarvanega zadnjega četrtletja na čelu s prazničnim decembrom. Lani je septembra predstavil nova mobilnika Iphone 5S in Iphone 5C.