krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

azbe jug maribor Ekipa24.si

Nepogrešljivi član Maribora brez ovinkarjenja o ...

gozd-strahov-na-talentih Njena.si

Gozd strahov na Talentih: Nepričakovano ozadje ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Apple z novim Iphonom in velikim Ipadom za profesionalce

Deli na:
Apple z novim Iphonom in velikim Ipadom za profesionalce

Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple je včeraj predstavil nov pametni mobilnik Iphone 6S in tablico Ipad Pro. Slednja ima večji, 12,9-palčni oziroma 32,7-centimetrski zaslon, obogatiti jo bo mogoče tudi s priklopno tipkovnico in pisalom za vnašanje podatkov Apple Pencil, tržiti jo bodo začeli novembra.

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je na posebnem medijskem dogodku v San Franciscu novo tablico označil za "največjo novico za Ipad po Ipadu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Appla ima nova tablica zmogljivosti, primerljive namiznim računalnikom, obenem naj bi delovala hitreje od 80 odstotkov prenosnih osebnih računalnikov, ki so bili prodani v zadnjih 12 mesecih. Baterija naj bi zdržala 10 ur, cene za Ipad Pro pa se bodo začele pri 799 dolarjih.

Nova različica Applovega pametnega mobilnega telefona Iphone nosi oznako 6S, nadgrajena različica večjega modela Iphona pa 6S Plus. Prednaročila zanju bodo začeli sprejemati 12. septembra.

Oba nova mobilnika sta enakih dimenzij kot predhodna modela Iphone 6 in Iphone 6 Plus - imata torej 4,7-palčni oziroma 5,5-palčni zaslon. Vendar pa prinašata vrsto drugih novosti. Poganjal ju bo novi operacijski sistem Ios 9, ki podpira t.i. 3D-dotik ter s tem odzivnost zaslona na nove tipe dotikov.

Nova mobilnika bosta opremljena tudi z močnejšim procesorjem A9 ter boljšo kamero na hrbtni strani telefona - ta po novem premore 12 megapikslov in video posnetke snema v ločljivosti 4K.

Apple je še najavil, da prihaja nadgrajen operacijski sistem za pametne ure Apple Watch. Gre za WatchOS 2.0, ki naj bi bil na voljo s 16. septembrom in naj bi z omogočanjem dostopa do senzorjev v uri zagotovil razvoj boljših aplikacij. Aplikacij za Apple Watch je sicer že več kot 10.000.

Poleg tega prihaja nadgrajen digitalni medijski predvajalnik Apple TV, zdaj ga bo spremljala tudi digitalna virtualna asistentka Siri, sicer poznana iz Applovih pametnih mobilnikov.

Glavna novost v zvezi s to napravo, v novi različici bo na voljo proti koncu oktobra, je sicer prihod aplikacij s strani zunanjih razvijalcev, med katerimi so tudi aplikacije za spletne ponudnike video vsebin Netflix, Hulu in HBO.