stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Apple predstavil pametni mobilnik Iphone 5

Deli na:
Apple predstavil pametni mobilnik Iphone 5

Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple je včeraj v skladu s pričakovanji javnosti predstavil težko pričakovano novo različico svojega pametnega mobilnega telefona Iphone. Iphone 5 je lažji, tanjši in zmogljivejši od svojega predhodnika z oznako 4S, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"To je najtanjši Iphone, kar smo jih kdajkoli naredili, je tudi najtanjši pametni mobilnik na svetu in tehta le 112 gramov," je na posebnem medijskem dogodku v San Franciscu povedal Applov izvršni direktor za marketing Phil Schiller.

Iphone 5 je s 7,6 milimetra debeline za 18 odstotkov tanjši, s 112 grami pa za 20 odstotkov lažji od predhodnika. Izdelan je iz stekla in aluminija, v skladu z napovedmi pa ima tudi večji, štiripalčen (10-centimetrski) zaslon Retina. Doslej je Iphone imel 3,5-palčen zaslon.

Novi Iphone ima Applov novi, zmogljivejši procesor A6, povečana je tudi zmogljivost baterije in vgrajene kamere z osmimi megapiksli.

Nova različica enega najbolj priljubljenih pametnih mobilnih telefonov na svetu je po navedbah podjetja oblikovana tako, da se čim bolj prilega uporabnikovi dlani, obenem pa podpira tudi mobilna omrežja četrte generacije, ki slonijo na tehnologiji LTE.

Novi Iphone bo svojo prodajno pot začel 21. septembra, in sicer v ZDA ter Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Avstraliji in na Japonskem, pa tudi v Hongkongu in Singapurju. Prednaročila naj bi začeli sprejemati v petek. Do konca meseca naj bi bil na voljo v dodatnih 20 državah, do konca leta pa v 100 državah. V Sloveniji naj bi bil na voljo 28. septembra.



Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je včerajšnjo predstavitev novega Iphona označil za največji dogodek v dosedanji zgodovini tega mobilnika po predstavitvi izvorne različice leta 2007.

Po pojasnilih analitikov bo povpraševanje po novih iphonih veliko, ker naj bi številni potrošniki z nakupom novega pametnega mobilnika čakali prav nanje. Po nekaterih napovedih naj bi jih v naslednjih mesecih prodali več deset milijonov.

Vodilni delež na ameriškem trgu mobilnih telefonov sicer zaseda južnokorejski Samsung, konec julija je po podatkih analitske hiše Comscore beležil 25,6-odstoten delež. Sledita LG z 18,4-odstotnim in Apple s 16,4-odstotnim tržnim deležem.

Glede na operacijski sistem pri zmogljivejših, pametnih mobilnikih vodijo tisti, ki imajo nameščen Googlov operacijski sistem Android. Zasedajo 52,2-odstoten delež. Na drugem mestu je Applov sistem Ios, ki ima 33,4-odstoten delež.

Applovi tekmeci so v zadnjih tednih že predstavili novosti v svoji ponudbi, med drugim finska Nokia v partnerstvu z ameriškim Microsoftom, južnokorejski Samsung in ameriška Motorola Mobility s svojim lastnikom Googlom ter ameriški spletni trgovinski velikan Amazon.