Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Apple predstavlja poceni iPhone z raznobarvnimi ohišji

Deli na:
Apple predstavlja poceni iPhone z raznobarvnimi ohišji

Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple je včeraj predstavil novi različici pametnega mobilnega telefona Iphone. Ena od teh je Iphone 5C, pri kateri gre za nizkocenovno različico enega najbolj priljubljenih pametnih mobilnikov na svetu. Druga nova različica je Iphone 5S, novost pa je tudi povečanje števila barv ohišij Applovih mobilnikov.

Apple želi s sicer pričakovanim vstopom v nižji cenovni razred, doslej so namreč njegovi novi modeli sodili v višji cenovni razred, povečati svoj delež na rastočem trgu pametnih mobilnikov, zlasti v hitro rastočih državah, kot sta Indija in Kitajska.

Na trgu pametnih mobilnikov trenutno vodilni položaj zasedajo v povprečju cenejši pametni mobilniki z Googlovim operacijskim sistemom Android, katerih največji proizvajalec je južnokorejski Samsung Electronics, ki je s svojimi mobilniki močno zastopan v vseh cenovnih razredih.

Model 5C s plastičnim ohišjem bo v različici s 16 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov ter ob dveletni naročniški vezavi pri ameriškem operaterju stal 99 dolarjev, s čimer bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za pol cenejši od dosedanjih osnovnih različic.

Novi model Iphone 5S pa predstavlja novo paradno različico Applovega pametnega mobilnika, za katerega bo treba ob vezavi in s 16 gigabajti prostora plačati 199 dolarjev.


V Applu pravijo, da gre za najbolj napreden mobilnik, kar so jih kadarkoli razvili, ki da bo obenem predstavljal tudi "zlati standard" za pametne mobilnike.

Iphone 5S tehta 112 gramov ter ima štiripalčen (10,16-centimetrski) zaslon Retina in izboljšano kamero z osmimi megapiksli. V njem se nahajajo operacijski sistem Ios 7 in čip A7 s 64-bitno arhitekturo, podpira večino brezžičnih tehnologij, vključno z mobilno telefonijo naslednje generacije LTE.

Baterija naj bi omogočala do 10 ur pogovorov v omrežjih mobilne telefonije tretje generacije (3G), tu je tudi vrsta senzorjev vključno s čitalcem za prstni odtis za odklepanje telefona, vgrajenim v gumb Home.

Podjetje je kot omenjeno obogatilo tudi barvno paleto ohišij. Iphone 5C bo tako na voljo v beli, rožnati, rumeni, modri in zeleni, Iphone 5S pa v sivi, zlati in srebrni barvi.

Apple bo prednaročila za novi različici mobilnika začel sprejemati v petek, 20. septembra pa bosta šli v prodajo v ZDA, Avstraliji, Veliki Britaniji, na Kitajskem, v Franciji, Nemčiji, na Japonskem in v Singapurju.