Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Angela Merkel opozarja na nujnost reform v območju evra

Deli na:
Angela Merkel opozarja na nujnost reform v območju evra

Angela Merkel - Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je v odzivu na ponedeljkovo opozorilo bonitetne agencije Standard & Poor's pred znižanjem ocene članicam območja evra danes opozorila na nujnost izvedbe pomembnih reform v območju evra, šef evrske skupine Jean-Claude Juncker pa je opozorilo bonitetne hiše označil kot nepravično.  

"V četrtek in petek bomo sprejeli odločitve, ki so po našem mnenju pomembne za območje evra," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes v Berlinu povedala Merklova in tako spomnila na prihajajoči vrh EU, ki bo konec tedna v Bruslju.

Kot je dejala, je pot za reforme že začrtana, pri čemer je znova opozorila, da gre pri tem za daljši proces. Glede morebitnega znižanja bonitetne ocene Nemčije pa je kanclerka pojasnila, da je to v pristojnosti Standard & Poor's.

"Menim, da je to višek in nepravično," je za nemški radio Deutschlandfunk dejal Juncker. "Po velikih prizadevanjih, ki smo jim bili v minulih dneh priča v območju evra, da bi dolžniško krizo spravili pod kontrolo, je to opozorilo prišlo kot uničujoč udarec," je dodal.

"Zelo me je presenetilo, da je to padlo z neba na predvečer vrha EU. To ne more biti naključje," je bil oster Juncker. "Bonitetnim agencijam ne bi smeli zaupati bolj, kot si zaslužijo," je dodal.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble pa je opozorilo Standard & Poor's označil za "najboljšo možno spodbudo" pred vrhom EU. "Ne morem si zamisliti ničesar bolj učinkovitega," je dejal in opozoril: "Trgi ta trenutek nimajo nobenega zaupanja v območje evra."

Francoski zunanji minister Alain Juppe je v odzivu na opozorilo Standard & Poor's danes dejal, da je francosko-nemški načrt o prenovi pogodbe na ravni EU odgovor na eno glavnih vprašanj, ki jih izpostavlja Standard & Poor's, to je neučinkovito gospodarsko upravljanje v Evropi.

Juppe je za radio RTL dejal, da je Standard & Poor's opozorilo pred znižanjem bonitetne ocene pripravil, še preden so bili znani zaključki ponedeljkovega srečanja Merklove in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki iščeta rešitve za vse hujšo dolžniško krizo v območju evra.

"To je grožnja, ne odločitev. Moramo jo obravnavati resno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril vodja francoske diplomacije. "Imamo pot, po kateri bomo prišli do znižanja proračunskih primanjkljajev, in se je bomo držali. S proračunsko disciplino bomo občutno izboljšali upravljanje," je še dejal.

Standard & Poor's je v ponedeljek 15 članicam območja evra, tudi Nemčiji in Franciji, zaradi poglabljanja krize v območju skupne evropske valute zagrozil z znižanjem bonitetne ocene. Med državami se je znašla tudi Slovenija, ki bi ji agencija v primeru neuspeha vrha EU konec tedna v Bruslju oceno lahko znižala za do dve stopnji.

Merklova in Sarkozy se zavzemata za avtomatične sankcije za tiste članice območja evra, katerih javnofinančni primanjkljaj bi presegel tri odstotke bruto domačega proizvoda. Kot sta pojasnila po ponedeljkovem srečanju v Parizu, si želita prenove pogodbe na ravni celotne EU, dopuščata pa tudi možnost posebne pogodbe za območje evra.

Nekdanji nemški finančni minister Peer Steinbrück pa je Merklovi danes v Berlinu očital pomanjkljiv pristop k evropski zgodovini. "Evropa ni fizika. Evropa je veliko več," je po poročanju dpa dejal na kongresu nemških socialdemokratov (SPD).

Prva dama Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je v ponedeljek sicer pozdravila prizadevanja Nemčije in Francije za ostrejše fiskalne standarde v območju evra, a opozorila, da bo potrebnih več korakov za rešitev krize v regiji.

"To ni samo po sebi dovolj in veliko več bo treba, da primerno pristopimo k celotni zadevi in da povrnemo zaupanje - ne le na trge, tudi pri vlagateljih, potrošnikih, tistih podjetjih, ki morajo pripraviti strategije za naslednji dve, tri ali štiri leta," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Washingtonu opozorila Lagardova.