pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Moody's je znova znižal bonitetno oceno Slovenije

Deli na:
Moody's je znova znižal bonitetno oceno Slovenije

Foto: Arhiv Reporterja

Bonitetna hiša Moody's je danes znižala bonitetno oceno državnega dolga Slovenije. Razlog za takšno potezo je šibko gospodarsko stanje v območju z evrom, pa tudi tveganje, da bo država z javnimi sredstvi morala podpreti domače banke. Sicer je bonitetna hiša danes znižala oceno še petim drugim državam EU.

Bonitetna hiša Moody's je oceno državnega dolga Slovenije znižala z A1 na A2 z negativnimi obeti, kar pomeni, da Sloveniji grozi novo znižanje ocene. Poleg Slovenije so bonitetno oceno znižali še petim državam EU - Italiji, Portugalski, Španiji, Malti in Slovaški -, kot razlog pa navedli nezanesljivost glede institucionalnih reform v območju evra in šibke makroekonomske obete celotne regije.

Moody's je sprejel še odločitev glede bonitetnih ocen Avstrije, Francije in Velike Britanije. Te države so vse obdržale bonitetno oceno Aaa, a je agencija obete spremenila iz stabilnih v negativne.
 
Sloveniji je Moody's znižal bonitetno oceno državnih obveznic v domači in tuji valuti. Pri tem so strokovnjaki agencije izpostavili tri razloge za znižanje. Prvi je negotovost glede institucionalnih reform v območju z evrom in šibki makroekonomski obeti v Evropi, ki bodo še dodatno vplivali na že sedaj šibko zaupanje trgov.
 
Tudi Moody's, tako kot drugi dve veliki bonitetni hiši, izraža zaskrbljenost zaradi stanja slovenskega bančnega sistema. Tako je bonitetno oceno na državni dolg agencija znižala tudi zaradi tveganj morebitnih šokov za slovenske javne finance, še posebej zaradi možnosti, da bo morala država z javnimi sredstvi podpreti banke.
 
Tretji razlog za znižanje je dejstvo, da bo na majhno in odprto slovensko gospodarstvo močno vplivala počasnejša gospodarska rast evropskih partneric, vlada pa bo s tem postavljena pred velik izziv za dosego srednjeročnega načrta fiskalne konsolidacije. Obeti so negativni zaradi možnosti dodatnega poglabljanja dolžniške krize v območju z evrom.
 
Slovenija se je letos že tretjič sooča z znižanjem bonitetne ocene. Fitch je 27. januarja znižal bonitetno oceno petih držav območja evra, med njimi tudi Sloveniji. Takrat je Sloveniji bonitetno oceno za dolgoročni dolg v domači in tuji valuti znižal z dotedanje AA- na A. Znižanje dolgoročnih izgledov za Slovenijo za dve stopnji je Fitch utemeljil z zunanjimi vplivi, ki jih je deležna Slovenija kot članica evroobmočja, in z nadaljnjim poslabšanjem razmer v slovenskem bančnem sektorju.
 
Še pred tem pa je 13. januarja bonitetna agencija S&P znižala bonitetno oceno devetim evropskim državam, med njimi tudi Sloveniji. Ocena Sloveniji je padla za eno stopnjo z AA- na A+, vendar z negativnimi obeti za naprej, kar pomeni, da se lahko ocena v prihodnje še zniža.
 
Slovenija je bila sicer že konec lanskega leta deležna znižanja bonitetne ocene s strani bonitetne agencije Moody's, ki je med razlogi navedla negotovost za državni proračun zaradi bančnega sektorja, večje srednjeročno tveganje za gospodarsko rast, ki naj bi bilo posledica večjih fiskalnih omejitev v območju evra, in tudi nestabilno politično situacijo, kar da bi odložilo sprejemanje gospodarskih in fiskalnih ukrepov.
 
Nižja bonitetna ocena sicer lahko pomeni dražje zadolževanje tako države kot gospodarstva in prebivalstva.