renee zellweger Dobra karma

Oskarjevka s strahom pred razkrinkanjem

4_tanja žagar mama Svet24.si

»Najbolj si želim, da bi šla z očetom mamo ...

DOG20141209_ZIG2609 Reporter.si

Boštjan M. Turk: Prvorazrednost se v Sloveniji ...

koronavirus, ukc-ljubljana, vstopna-točka, klinični-center Svet24.si

V Sloveniji bolezen covid-19 včeraj terjala kar ...

20200330-00997929 Necenzurirano

Kdo vse svetuje Gantarju v boju proti COVID-19

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_miha novak Njena.si

Čuk Miha s partneričino hčerko navdušuje na ...

Svet

Fitch Sloveniji in še petim evrskim državam zagrozil z znižanjem bonitete

Deli na:
Fitch Sloveniji in še petim evrskim državam zagrozil z znižanjem bonitete

Foto: Reuters

Bonitetna hiša Fitch je v petek Sloveniji, Italiji, Španiji, Belgiji, Irski in Cipru zagrozila z znižanjem bonitetne ocene. Odločitev glede znižanja naj bi Fitch sprejel ob koncu januarja. Kot pravijo v agenciji, bi oceno omenjenim članicam območja evra znižali za eno ali dve stopnji. Slovenska ocena bi tako lahko v najslabšem primeru pristala pri A.

Fitch se je tako zaenkrat za razliko od ostalih dveh osrednjih bonitetnih hiš - Moody's in Standard & Poor's - odločil za bolj omejeno grožnjo območju evra z znižanjem bonitetnih ocen.

Moody's je v ponedeljek napovedal, da bo v prvem četrtletju prihodnjega leta ponovno preveril bonitetne ocene vseh članic EU, Standard & Poor's pa je z znižanjem bonitetne ocene zagrozil članicam območja evra.

Sorodni grožnjam vseh treh bonitetnih hiš so razlogi zanje. Standard & Poor's je napovedal, da bo ocene znižal, če jih rezultati nedavnega zasedanja voditeljev držav in vlad EU ne bodo zadovoljili, Moody's pa je grožnjo objavil že po vrhu in presodil, da ta po njihovem mnenju ni prinesel odločnejših ukrepov. Zaradi tega je tako območje evra kot širše območje EU nagnjeno k nadaljnjim pretresom, obstoj evra pa ogrožen.

Fitch medtem ocenjuje, da je po bruseljskem vrhu minuli konec tedna, na katerem so se voditelji dogovorili o paktu za tesnejšo fiskalno in gospodarsko integracijo območja evra, celovita rešitev za krizo v območju evra tehnično in politično zunaj dosega.

Tudi v Fitchu pogrešajo učinkovite kratkoročne rešitve za preprečitev širjenja dolžniške krize po območju evra. Gre predvsem za finančno dovolj močan obrambni mehanizem pred poglabljanjem krize. Finančni trgi si želijo, da bi območje evra finančno okrepilo mehanizme za stabilnost evra, Evropska centralna banka pa bi morala po njihovem mnenju prevzeti večjo vlogo pri reševanju ranljivih članic območja evra.

v Fitchu priznavajo, da oblasti v omenjenih šestih državah izvajajo varčevalne ukrepe in strukturne reforme, to pa bodo pri odločanju o morebitnem znižanju ocene tudi upoštevali. Prav tako bodo upoštevali tudi njihove gospodarske in fiskalne temelje.

Vendar pa ima sistemska kriza evrskega območja tako velike negativne posledice za gospodarsko in finančno stabilnost v njihovem zunanjem okolju, da ta odtehta za nacionalne ukrepe.

Odločitev Fitcha je tako v veliki meri odvisna od nadaljnjega ukrepanja EU oziroma območja evra pri reševanju krize območja skupne valute in odpravljanja številnih tveganj in nevarnosti, ki jih ta prinaša.

loading...
Loading...