Revija Reporter
Svet

Ameriški bankir je hotel s pomočjo Manaforta kupiti položaj v Trumpovi vladi

STA

24. maj. 2019 6:00

Deli na:

Bela hiša, sedež ameriškega predsednika.

Profimedia

FBI je v New Yorku aretiral 54-letnega bankirja Stephena Calka, ki je na položaju glavnega izvršnega direktorja banke Federal Savings v Chicagu odobril 16 milijonov dolarjev tveganega posojila Paulu Manafortu, od katerega je pričakoval, da mu najde udoben položaj v vladi Donalda Trumpa.

Nekdanji vodja predsedniške kampanje Donalda Trumpa Manafort je pred volitvami novembra 2016 pritiskal na Trumpovega zeta Jareda Kushnerja, da prepriča tasta, naj Calka postavi na položaj sekretarja kopenske vojske ZDA, čeprav je imel bankir višje ambicije.

Manafortu je dal seznam položajev, ki bi jih rad zasedal, med njimi ministra za finance ali namestnika, ministra za trgovino ali ministra za obrambo. Nanizal je tudi 19 veleposlaniških položajev, na primer v Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in Italiji.

Calk je potem januarja 2017 opravil pogovor za civilnega šefa kopenske vojske ZDA pri Trumpovi ekipi za tranzicijo v New Yorku, vendar je potegnil kratko, čeprav je Manafort potem posojilo dobil. Sedaj mu grozi še zapor zaradi podkupovanja.

Manaforta - in s tem tudi Calka - je ujela preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve na strani Trumpa proti Hillary Clinton. Manafort trenutno služi sedem in pol let zaporne kazni zaradi finančnega kriminala in neprijavljenega lobiranja za tuje interese.