stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Osmi marec se je sprevrgel v dan za manipulacije o namišljeni diskriminaciji žensk

Deli na:
Osmi marec se je sprevrgel v dan za manipulacije o namišljeni diskriminaciji žensk

Ženske so bile pred stotimi leti nedvomno diskriminirane. A ti časi so minili, zdaj so na mnogih področjih v slabšem položaju moški. Ne glede na to vam prevladujoči mediji vedno znova vsiljujejo dogmo, da so ženske v Sloveniji v neenakopravnem položaju.

Ob dnevu žena 8. marcu vam skušajo večinski mediji ter z našim denarjem plačane gospe iz nevladnih organizacij spet razložiti, da so ženske v Sloveniji diskriminirane in da jih diskriminiramo moški. Ob tem vsakoletnem pranju možganov velja poudariti nekaj podatkov: po podatkih statističnega urada (mimogrede, generalna direktorica Sursa in njena namestnica sta ženski) prejema povprečna ženska v Sloveniji sedem let dlje pokojnino od povprečnega moškega – zaradi daljšega življenja žensk.

V številkah: v povprečju ženske v življenju prejmejo za okoli 23 tisoč evrov več pokojnin kot moški. Sodstvo kot izredno pomembna veja oblasti je že skoraj v celoti feminizirano, na okrajnem sodišču v Ljubljani je recimo 95 sodnic in pet sodnikov. Podobno je na drugih prvostopnih sodiščih, na višjem sodišču v Ljubljani pa je 54 sodnic in 13 sodnikov. Moški sodniki so v večini le še na vrhovnem sodišču, a glede na napredovanja bo tudi tam hitro podobno.

Poznamo popolno prevlado žensk v državni upravi, v centrih za socialno delo pa odkrito diskriminirajo očete glede pravic do stikov z otroki po ločitvi. Očetov, ki jim matere, centri za socialno delo in družinski oddelki sodišč omejujejo ali celo onemogočajo stike z lastnimi otroki, naj bi bilo v Sloveniji že okoli 20 tisoč(!).

Nihče ne govori o spolnih kvotah na sodiščih, v socialnih centrih, državni upravi, izobraževalnem sistemu … Ko smo pri slednjem – ves izobraževalni sistem je usmerjen na dekleta, zato tudi dosegajo veliko boljše rezultate, to je lepo razvidno iz sestave zlatih maturantov, pardon, maturantk. Med diplomanti v terciarnem izobraževanju je 59 odstotkov žensk. Mlajše ženske imajo v povprečju višjo izobrazbo od mlajših moških.

Prevladujoči mediji vam bodo znova tvezili o neenakopravnosti žensk, češ da prejemajo v povprečju nižjo plačo od moških. Toda nižjo plačo prejema tudi na primer zdravstveni tehnik v primerjavi z zdravnico. Je torej diskriminiran? Seveda ne. Ta podatek brez konteksta ne pomeni nič. Relevantno bi bilo primerjati plače žensk in moških za enako delo pri istem delodajalcu. A tega od navedenih medijev ne boste slišali. Nobenega konkretnega podatka, imen podjetij, institucij …

Moškim se v možgane vztrajno vgrajuje občutek, da smo privilegirani, torej a priori »krivi«. Gre za simbolno kastracijo.

Pa še to: vprašajte ženske, kako se počutijo, če delajo v skoraj izključno ženskih kolektivih, v primerjavi z mešanimi kolektivi.