Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška predsedniška kampanja letos z rekordnimi več kot dvema milijardama dolarjev

Deli na:
Ameriška predsedniška kampanja letos z rekordnimi več kot dvema milijardama dolarjev

Foto: Reuters

Ameriška predsedniška kampanja je do konca tedna po zbranem in porabljenem denarju presegle novo magično mejo dveh milijard dolarjev, kar krepi glasove kritikov, ki menijo, da ima denar v ameriških volitvah preveliko vlogo. Vendar je stanje takšno, kot je in denar kandidatom dajejo tako bogati kot "navadni" državljani.

Leta 2008 je šlo za predsedniške volitve 1,8 milijarde dolarjev z inflacijo prilagojenega današnjega denarja. Kampanji demokrata Baracka Obame in republikanca Mitta Romneyja sta letos skupaj zbrali okrog 1,7 milijarde dolarjev, okoli 300 milijonov pa so dobili tako imenovani odbori za politične akcije (Pac).

To so v bistvu velika luknja zakonske omejitve dovoljene vsote, ki jo lahko posameznik prispeva posameznemu kandidatu. Paci izdelujejo in objavljajo oglase za blatenje ene ali druge strani in večinoma nimajo nobene zveze z dejstvi.

Romney je oktobra po zbranem denarju prehitel Obamo. Nabral je 111,8 milijona dolarjev, Obama pa 88,8 milijona. Obama ima več donatorjev, kot Romney, vendar pa ima republikanec prednost, ker zakon dovoljuje več denarja kot pred leti.

Posameznik lahko kandidatu za volitve nakaže skupaj 5000 dolarjev. Leta 2000 je bila meja pri 2000 dolarji. Ček za 5000 dolarjev povprečen demokratski volivce stežka nameni za volitve, povprečen republikanski pa lažje.