EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

sonja-plešnar Njena.si

'Vem, zakaj me ljudje obtožujejo, da sem ...

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Svet

Američanom se mudi iz Afganistana: že v avgustu umik vojske

Deli na:
Američanom se mudi iz Afganistana: že v avgustu umik vojske

Ameriški vojaki pospravljajo zastavo ZDA, v kampu Anthonic v Afganistanu. - Foto: Reuters

Umik ameriške vojske iz Afganistana se bo končal že do konca avgusta, je v petek povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Predsednik Joe Biden je odredil, da se mora umik po 20 letih vojne končati do septembra. Ameriška vojska je Afganistancem v petek predala največje letalsko oporišče Bagram.

Psakijeva je dejala, da je Biden že dlje časa menil, da se vojne v Afganistanu vojaško ne da dobiti, vendar bodo ZDA po umiku vojske še naprej zagotavljale varnostne sisteme in humanitarno pomoč.

Že ob predaji največjega letalskega oporišča ZDA v Bagramu, je prišlo do težav, saj je po besedah afganistanskih državnih uradnikov nekaj oseb skušalo izropati opremo v oporišču, ampak afganistanske enote naj bi to preprečile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko se Američani umikajo, pa talibani zadnja dva meseca vodijo intenzivno ofenzivo po vsej državi, afganistanske enote pa se osredotočajo predvsem na obvladovanje večjih mestnih območij.

Uspešen nadzor nad Bagramom bo za afganistanske varnostne sile ključnega pomena pri dokazovanju, da so sposobne ohranjati varnost v prestolnici Kabul in izvajati zračne napade na talibane.

Biden je sicer zatrdil, da imajo afganistanske enote dovolj zmogljivosti, da ohranijo svojo vlado, ZDA pa bodo ohranile svoje zmogljivosti za pomoč afganistanski vladi. Vendar pa bodo morali Afganistanci poskrbeti sami zase.

Pentagon bi naj v državi ohranil okrog 600 vojakov za varovanje ameriškega diplomatskega objekta v Kabulu. Maja je bilo v Afganistanu še skupaj 9500 tujih vojakov, od tega 2500 ameriških. Doslej sta svoje vojake povsem umaknili med drugim Nemčija in Italija.

Loading...