mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

LINA IN ROMANA Njena.si

Razkrivamo, kakšen je odnos Line in Romane po ...

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Svet

Biden talibanom grozi z "uničujočim odzivom" ZDA, če bi napadli ameriške interese

Deli na:
Biden talibanom grozi z "uničujočim odzivom" ZDA, če bi napadli ameriške interese

Ameriški predsednik Joe Biden - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj nagovoril Američane o razmerah v Afganistanu, kjer so talibani po umiku ameriške vojske prevzeli nadzor. Umik iz države je ocenil kot upravičen. Poudaril je, da je šlo pri 20-letnem ameriškem posredovanju za boj proti terorizmu. Talibane je posvaril pred morebitnimi napadi na ameriške interese.

Biden je v nagovoru priznal, da je Afganistan "padel" hitreje kot so ocenjevali. A "naša misija v Afganistanu nikoli ni bila zasnovana z namenom izgraditi državo," je dejal Biden, ki stoji za ameriškim umikom iz države.

Kot je izpostavil v nagovoru državljanom, je bil kot predsednik ZDA v situaciji, ko je lahko nadaljeval z uresničitvijo dogovora, ki ga je s talibani sklenil že njegov predhodnik Donald Trump, ali pa se vrniti v vojno s talibani. "Idealnega trenutka" za umik pa po njegovih navedbah ni bilo.

Kot je izpostavil, so ZDA afganistanski vojski zagotovile vse možnosti, da bi se lahko bojevali proti talibanom. Ameriške sile pa ne morejo storiti tistega, kar ne storijo niti Afganistanci, torej boriti se in umreti za svojo državo, je še dodal.

Skrb za pravice žensk pod talibanskim režimom bo tudi po ameriškem umiku iz države po napovedih Bidna ena od prioritet ZDA. "Še naprej bomo zagovarjali osnovne človekove pravice Afganistancev, žensk in deklet," je zagotovil.

Ameriški predsednik ni izključil niti možnosti "protiterorističnih akcij" ZDA v Afganistanu, če bo potrebno. Talibanom je zažugal z "uničujočim odzivom" ZDA, če bi napadli ameriške interese, poročajo tuje tiskovne agencije.

Loading...