Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanja prestolnica Islamske države pod ruskim nadzorom

Deli na:
Nekdanja prestolnica Islamske države pod ruskim nadzorom

Razdejana Raka v Siriji. - Foto: Reuters

Ruska vojska je prvič od osvoboditve sirskega mesta Raka pred dvema letoma vstopila v to nekdanjo prestolnico kalifata skrajne skupine Islamska država. V mesto na severu Sirije je vstopila po umiku ameriške vojske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Islamska država je prevzela nadzor v Raki v začetku leta 2014 in ga razglasila za prestolnico svojega samooklicanega kalifata. Iz mesta je pred skrajneži takrat zbežalo najmanj 250.000 ljudi.

Oktobra 2017 so mesto osvobodile sirske sile pod vodstvom kurdskih sil ob podpori ameriške vojske. Ta je v okviru vojaške ofenzive od sredine leta 2017 izvajala intenzivno bombardiranje mesta.

Po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ameriško vojsko umakne s severa Sirije, sta v zadnjih mesecih na območja pod nadzorom ameriških sil vstopili turška in ruska vojska.

Rusko obrambno ministrstvo je včeraj sporočilo, da je ruska vojska prvič vstopila v mesto, ki je bilo med letalskim obstreljevanjem koalicije pod vodstvom ZDA "skoraj povsem uničeno".

Dodali so, da so več deset tisoč prebivalcem dostavili humanitarno pomoč in da jim jo bodo redno dostavljali tudi v prihodnje. Skupaj s sirskimi oblastmi bodo obnovili tudi uničeno infrastrukturo v Raki in širši regiji, tako kot so to že storili v Damasku, Alepu, Homsu in drugih sirskih mestih, poroča ruska tiskovna agencija Tass.