Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška vojska v Iraku naj bi se pripravljala na premeščanje sil

Deli na:
Ameriška vojska v Iraku naj bi se pripravljala na premeščanje sil

Donald in Melania Trump pri ameriških vojakih v Iraku. - Foto: Reuters

Poveljnik ameriških enot v Iraku brigadir William Seeley je po poročanju tiskovne agencije AFP obvestil iraške kolege, da se ameriške enote pripravljajo na umik iz Iraka. Umik je v nedeljo zahteval iraški parlament, ameriški predsednik Donald Trump pa je dejal, da čakajo Irak v primeru "neprijateljske" ločitve sankcije, kot jih še niso videli.

Iraški parlament je zahtevo za umik tujih sil iz države izglasoval po petkovem ameriškem napadu na iranskega generala Kasema Solejmanija na bagdadskem letališču. State Department je kmalu po napadu, ki so mu sledile iranske grožnje s povračilnimi ukrepi, Američanom priporočil umik iz Iraka, kar pa ni veljalo za vojsko.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da v pismu ameriškega generala iraškim kolegom piše, da se bodo ameriške enote v naslednjih dneh in tednih začele premeščati, da se pripravijo "za gibanje naprej". Kaj natančno to pomeni, za zdaj še ni jasno. Obrambni minister Mark Esper v Washingtonu novinarjem avtentičnosti pisma ni ne potrdil in ne zanikal, je pa odločno zatrdil, da ni bila sprejeta nobena odločitev o umiku iz Iraka.


Glasovanje v iraškem parlamentu po poročanju AFP tudi ni bilo povsem čisto, saj so ga bojkotirali sunitski in kurdski poslanci, kar pomeni, da Američane iz Iraka uradno preganjajo šiitski Iračani. Trumpa je to užalilo in je zagrozil s hudimi sankcijami, ker so ZDA porabile veliko denarja za zračno oporišče v Iraku.

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je z umikom ameriških enot "končal" iraško vojno že decembra 2011. Leta 2014 jih je nekaj tisoč poslal nazaj zaradi boja proti širjenju Islamske države (IS), pri čemer so ZDA učinkovito sodelovale s šiitskimi milicami, ki imajo podporo šiitskega Irana. S Trumpovim prihodom na oblast, še posebej pa z njegovim odstopom od iranskega jedrskega sporazuma je bilo sodelovanja konec.

Zaostrovanje je pripeljalo do nedavnih šiitskih bombardiranj, v katerih so umirali Američani, ki so odgovorili z zračnimi napadi, iraški šiiti pa so odgovorili z začasnim delnim zavzetjem ameriškega veleposlaništva v Bagdadu. Trump je na to odgovoril z usmrtitvijo Solejmanija in Iran napoveduje maščevanje.