rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani izgubljajo milijarde pri obnovi Afganistana

Deli na:
Američani izgubljajo milijarde pri obnovi Afganistana

Foto: Reuters

Zaradi slabega načrtovanja in izvedbe projektov za obnovo v Afganistanu so ZDA doslej izgubile že več milijonov dolarjev, lahko pa jih izgubijo še več milijard, je v poročilu kongresu v ponedeljek opozoril ameriški posebni generalni inšpektor za Afganistan John Sopko.

V poročilu je Sopko, ki ga je maja imenoval ameriški predsednik Barack Obama, opozoril, da bosta umik ameriških sil in prenos odgovornosti za varnost na afganistanske sile verjetno še povečala stroške ameriških programov pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"ZDA grozi, da bodo izgubile milijarde dolarjev, če razvojni programi, ki jih financirajo, ne bodo imeli trajne podpore afganistanskih oblasti ali donatorjev," je opozoril v poročilu ameriškemu kongresu.

Do objave poročila sicer prihaja, medtem ko so se sile Nata že začele umikati iz države, vse zavezniške bojne enote pa naj bi se umaknile do konca leta 2014.

Izpostavil je, da kljub desetletju spopadov in več kot 89 milijardam dolarjev, ki so jih ZDA namenile za obnovo Afganistana, še vedno ostajajo resni problemi.

Tako obstaja možnost, da bi ameriška vlada lahko dober del 400 milijonov dolarjev investicij za velike infrastrukturne projekte v fiskalnem letu 2011 izgubila zaradi slabosti pri načrtovanju, vodenju in izvedbi del.



Študije različnih projektov po državi so pokazale tudi pomembne pomanjkljivosti pri gradnji. "Gradnja je ponekod tako slaba, da večmilijonskih obmejnih policijskih postaj ni mogoče uporabljati," poudarja v poročilu.

Kot primer je navedel tri policijske postaje v provinci Nangarhar, kjer so ugotovili, da so stražni stolpi preslabi, da niso dokončali kanalizacije in da je sistem prezračevanja neustrezno nameščen. Eno od poslopij tako sedaj uporabljajo za kokošnjak.

Ker ne obstaja učinkovit sistem zavarovanja, tudi ni nič popravljeno, je dodal.

Sopko je analiziral delovanje afganistanskega infrastrukturnega sklada, ki ga je kongres ustanovil leta 2010. Kongres je vanj doslej vložil 800 milijonov dolarjev, zunanje ministrstvo pa je za infrastrukturne projekte v Afganistanu namenilo še milijardo dolarjev.

Po pritožbah zaradi klavrne izvedbe infrastrukturnih projektov so sicer v ZDA in Afganistanu že prijeli več ljudi in uspeli dobiti nazaj okoli 900.000 dolarjev, še navaja AFP.