Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani danes na ulice proti nasilju z orožjem

Deli na:
Američani danes na ulice proti nasilju z orožjem

Foto: Reuters

Več milijonov Američanov se bo danes udeležilo množičnih protestov proti nasilju z orožjem pod naslovom Pohod za naša življenja. Največ, okoli pol milijona, jih pričakujejo v Washingtonu, kamor so prispeli ljudje iz vse države. Protesti, ki so posledica šolskega pokola na valentinovo v Parklandu na Floridi, bodo potekali tudi po svetu.

Samo po ZDA naj bi bilo okrog 800 večjih protestov, predsednik ZDA Donald Trump pa največjega v Washingtonu ne bo videl, ker se je v petek z družino odpravil na svoje posestvo na Floridi.

Na srednji šoli v Parklandu je 19-letnik 14. februarja pobil 17 ljudi, kar je bil le eden v vrsti podobnih množičnih pokolov, do katerih prihaja v ZDA, vendar pa je bil odziv tokrat le malce drugačen.

Predvsem zaradi ameriških srednješolcev, ki jim je dovolj, da morajo v šolah trepetati za lastna življenja. Dijaki so se organizirali in pripravili protestni pohod na prestolnico Floride Tallahassee, kjer je kongres celo malce poostril orožarsko zakonodajo.

Dovoljena starost za nakup orožja je bila povišana z 18 na 21 let, uvedena je bila čakalna doba treh dni pred prevzemom kupljenega orožja, šolska okrožja pa so dobila pooblastila, da lahko oborožijo zaposlene, če se za to odločijo.



Trump se je srečal s predstavniki srednje šole v Parklandu in starši in je uvodoma obljubljal ukrepe za večji nadzor nad orožjem, kmalu pa je odnehal z izgovorom, da za kaj bolj konkretnega - na primer povišanja starosti za nakup orožja na 21 let na nacionalni ravni- v kongresu ni podpore.

Ameriški srednješolci so množično protestirali že 14. marca, ko so simbolično zapustili pouk za 17 minut v spomin na 17 žrtev Parklanda. Ponekod so jih šolske oblasti pri tem "Nacionalnem odhodu iz šole" podpirale, drugje so jih celo kaznovali z opomini.

Ameriški šolarji napovedujejo, da bodo tokrat vztrajali, dokler ne bo resnih ukrepov za omejitev nasilja z orožjem in obljubljajo udeležbe na prihodnjih volitvah, kjer bodo volili proti kandidatom, ki delujejo po nareku orožarskega lobija.

Pravica do orožja je sicer v ZDA pomembna in zaščitena z ustavo, zato bodo hkrati s protesti proti orožju danes potekali tudi protesti v podporo orožju. Zborovanja se med drugim obetajo po Montani, Utahu, Kaliforniji, Indiani in drugje. Udeleženci napovedujejo, da bodo prišli oboroženi.