Revija Reporter
Svet

V Pragi se napovedujejo množični protesti proti premierju

STA

23. jun. 2019 5:55

Deli na:

V Pragi je 120.000 ljudi zahtevalo odstop Babiša.

Profimedia

V češki prestolnici se danes napovedujejo množični protesti proti premierju Andreju Babišu, ki se otepa številnih očitkov zaradi svojega poslovanja in domnevnega okoriščanja z evropskimi sredstvi. Organizatorji mreže "milijon trenutkov za demokracijo" pričakujejo v Pragi okoli 350.000 protestnikov.

Če se bodo napovedi organizatorjev protestov uresničile, bodo to največje demonstracije po žametni revoluciji v tedanji Češkoslovaški leta 1989, ko je padel komunistični režim.

Protestniki zahtevajo neodvisno preiskavo milijarderja Babiša in njegov takojšen odstop s premierskega položaja. Peticijo s temi zahtevami je podpisalo že več kot 400.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ustanovitelju vladajoče populistične stranke ANO očitajo, da se je neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi. Nanj letijo tudi očitki konflikta interesov. A 64-letni Babiš vse očitke zavrača, prav tako odklanja dialog z demonstranti.

Babiševa manjšinska vlada, ki jo podpirajo socialdemokrati (ČSSD), se bo sicer morala v sredo soočiti tudi z nezaupnico v parlamentu. Vendar pa so Babiša medtem že podprli komunisti (KSČM), zato je malo verjetno, da bo opozicija zbrala dovolj glasov.