Revija Reporter
Svet

Na Češkem novi protesti proti Babišu

STA

17. dec. 2019 6:00 Osveženo: 7:19 / 17. 12. 2019

Deli na:

V Pragi je več tisoč ljudi zahtevalo, da premier Babiš odstopi.

Reuters

V več čeških mestih so včeraj potekali novi protesti proti premierju Andreju Babišu. K novim protestom je gibanje Milijon trenutkov za demokracijo danes pozvalo v manjših mestih, medtem ko so nove demonstracije v prestolnici napovedane za torek, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Udeležba na današnjih protestih je bila sicer precej nižja od tiste na dosedanjih protestih v Pragi, kjer je na ulice prišlo več deset tisoč ljudi. Po poročanju čeških medijev o protestih danes poročajo iz mest Mlada Boleslav, Domažlice, Chrudim, Kyjov in Klatovy, kjer se je zbralo le po nekaj sto protestnikov.

Protesti proti Babišu potekajo, odkar je bila proti njemu obnovljena preiskava zaradi domnevne zlorabe evropskih sredstev. Premier očitke zavrača in zatrjuje, da ne bo odstopil.

Babiš je osumljen zlorabe dveh milijonov evrov subvencij EU pri gradnji hotelskega in kmetijskega kompleksa Štorkljino gnezdo leta 2007. Policija domneva, da je Babiš ta kompleks zgolj začasno umaknil iz svojega holdinga Agrofert, da bi lahko za gradnjo prejeli subvencije za mala in srednje velika podjetja.

Babiš vse očitke zanika. Evropska komisija po njegovih besedah ni primerna avtoriteta, ki bi lahko interpretirala češke zakone. Ob tem opozarja, da je podjetje v skladu z zakonom predal skrbniškemu skladu, zato ni več lastnik Agroferta. Češka tako EU ne bo vračala subvencij, je dodal v odzivu na poročila, da bi morala Češka v Bruselj vrniti okoli 17,62 milijona evrov.