Revija Reporter
Svet

Greta je v Montrealu zbrala pol milijona ljudi

STA

28. sep. 2019 6:00

Deli na:

Greta Thunberg v Montrealu.

Profimedia

Na podnebnem protestu, ki so ga v okviru svetovne akcije včeraj pripravili v kanadskem Montrealu, se je podnebni aktivistki Greti Thunberg po navedbah organizatorjev pridružilo kar pol milijona ljudi. S tem je protest postal najmnožičnejši dogodek v zgodovini kanadske province Quebec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Thunbergova se je včeraj srečala tudi s kandskim premierjem Justinom Trudeaujem in gha pozvala, naj stori več za okolje. Na kasnejši novinarski konferenci s predstavniki domorodcev je dejala, da Trudeau "ne stori dovolj" za omejitev izpustov toplogrednih plinov.

"Moje sporočilo vsem politiko po svetu je enako. Samo prisluhnite in ukrepajte v skladu s trenutno najboljšimi znanstvenimi nasveti," je dejala po navedbah AFP.

Že pred tem so ulice številnih mest po svetu zavzeli mladi, ki jih je navdahnila 16-letna Švedinja Thunbergova. Vlade in parlamente pozivajo k odločnemu in pravičnemu podnebnemu ukrepanju. Prvi so se na ulice podali v Avstraliji in Aziji, protestni val pa se je nadaljeval v Evropi, tudi v Sloveniji.

Okoli 40.000 mladih je zjutraj val protestov sprožilo v novozelandskem parlamentu. Na Novi Zelandiji so protestirali v 40 mestih, po nekaterih podatkih naj bi protestiralo 170.000 Novozelandcev, kar je 3,5 odstotka celotne populacije.

Pouk so včeraj preskočili tudi številni mladi Indijci. Največ se jih je zbralo v New Delhiju. "Vi ste razlog, da planet umira in vi ste lahko tisti, ki ga boste rešili," so tamkajšnji mladi prek transparentov sporočali vladi in parlamentu.

"Vlade so brezupne, zato moramo ukrepati sami," 14-letno Anyasho Singh povzema AFP. "Na obrazih vidim enako jezo, kot smo jo videli na obrazu Grete, ko je govorila na podnebnem vrhu Združenih narodov," je dodal 21-letni Dennis Mathew.

Mladim iz Azije, Avstralije in Nove Zelandije so kmalu sledili evropski vrstniki. Ti so se na ulice podali v številnih državah, tudi v Sloveniji. O visoki udeležbi poročajo zlasti iz Italije, samo v Rimu naj bi jih se zbralo okoli 250.000.

Tamkajšnji šolski minister Lorenzo Fioramonti je ta teden šole pozval, naj ne sankcionirajo učencev, ki se bodo namesto pouka udeležili protesta. Okoli 150.000 protestnikov so našteli tudi v Milanu, okoli 100.000 v Neaplju, še približno 100.000 v Torinu.

Večtisočglave množice protestnikov so preštevali tudi drugod po Evropi, med drugim so o protestih poročali iz Finske, Portugalske, Nemčije, Avstrije, Danske, Švice, Madžarske, Španije, Nizozemske, Bolgarije ...

Da ni planeta B, je včeraj odmevalo tudi v številnih slovenskih mestih, poleg Ljubljane med drugim še v Mariboru, Kopru in Novem mestu. Po več sto ljudi je bilo opremljenih s transparenti, z vzklikanjem pa so opozarjali, da zahtevajo spremembe, in to takoj.

Prejšnji petek je za podnebje demonstriralo več kot štiri milijone ljudi, je na Twitterju v četrtek spomnila Thunbergova, ki se je včeraj pridružila protestnikom v Montrealu. Kot je dodala, je teden za prihodnost združil skoraj 6300 dogodkov v 170 državah.