madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. avgusta

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Svet

Albrightova češkim aktivistom: »Nagnusni Srbi!«

Deli na:
Albrightova češkim aktivistom: »Nagnusni Srbi!«

Foto: Reuters

Madeleine Albright, državna sekretarka v času nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, se je ob nedavni predstavitvi svoje knjige v rodni Pragi zapletla v prepir s skupino čeških protestnikov. Oni so ji očitali vojne zločine, ona pa jih je označila kot "nagnusne Srbe". Posnetki prepira so zakrožili po internetu.

Na posnetkih na YouTubu je videti Albrightovo, kako na protestnike, ki so na podpisovanje njene knjige prišli skupaj s filmsko ekipo, večkrat zavpije "Ven, ven". Oni je ne poslušajo in se ji vedno bolj približujejo. Na koncu bivša državna sekretarka vstane in skupaj s pomočnico odide, še prej pa pripomni, da so "nagnusni Srbi".

Prepir je po poročanju različnih medijev izbruhnil 23. oktobra, ko je Albrightova v knjigarni v svojem rojstnem mestu podpisovala novo knjigo spominov z naslovom "Prague Winter: A Personal Story of Remembrance and War, 1937-1948" (Praška zima: Osebna zgodba spominjanja in vojne, 1937-1948).


Aktivisti, ki so jo razburili, so pripadali češki skupini "Prijatelji Srbije in Kosova", ki jo vodi filmski režiser Vaclav Dvorak. S seboj so prinesli Dvorakov dokumentarec "Stolen Kosovo" (Ukradeno Kosovo) in plakate s fotografijami, ki so zavzemanje Albrightove za bombardiranje Srbov v času konflikta na Kosovo označevali kot nehumano.

"Tudi to je vaše delo, gospa," so ji med drugim dejali aktivisti in jo prosili, naj - tako kot izvode svoje knjige - podpiše tudi plakate, česar pa ni storila. Aktivisti so na koncu odšli, potem ko je posredovala policija.

V času vodenja ameriškega State Departmenta je bila Albrightova ena glavnih akterjev, ki so se zavzemali za mednarodno posredovanje v vojnah na območju nekdanje Jugoslavije, in naj bi bila med najbolj "zaslužnimi" za Natovo bombardiranje leta 1999. Revija Time je to Natovo posredovanje označila celo kot "Madeleinino vojno".

Loading...