evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gantar: Bratuškova naj sama prevzame vodenje zdravstvenega resorja

Deli na:
Gantar: Bratuškova naj sama prevzame vodenje zdravstvenega resorja

Foto: Bobo

Za predhodnika Alenke Trop Skaza na zdravstvenem ministrstvu Tomaža Gantarja odstop ministrice ni presenečenje. "Mislim, da je bilo dokaj naivno, če je pričakovala, da bo družinsko podjetje lahko nemoteno sodelovalo pri investicijah države, ona pa ministrovala," je dejal za STA. Gantar težko verjame, da so razlog za odstop grožnje in pritiski.

Ideje po spremembi zdravstvenega zavarovanja, kot jih je imela Trop Skaza, je imelo kar nekaj ministrov pred njo, je opozoril Gantar. Dvomi pa, da je bil kateri koli od ministrov za zdravje, ki so imeli takšne zamisli, deležen groženj ali pritiskov zaradi tega.

Trdi, da sam ni bil deležen nobenih groženj, prav tako ne njegovi družinski člani. Pač pa je odstopil, ker se koalicijske stranke niso mogle poenotiti o vsebini predvidenih reform. "Vrteli smo se v krogu, razmere v zdravstvu pa so takšne, da terjajo hitro ukrepanje. Ko sem videl, da nič ne moremo premakniti, pač pa postajam samo še dežurni krivec, sem odstopil," je ponovil.

Po njegovem mnenju se trenutne težave v zdravstvu odražajo tudi v hitrih menjavah zdravstvenih ministrov. "Nihče ne uspe narediti koraka naprej in reševati problemov, ki se kopičijo že vrsto let. Problem je toliko večji, ker časa enostavno ni več. Ob finančni stiski in ostalih težavah v zdravstvu nekdo enostavno mora ukrepati," je poudaril.

Težavo vidi predvsem v tem, da še vedno ni prave volje, da bi prišlo do zdravstvene reforme. To sklepa tudi iz nove koalicijske pogodbe, pri pripravi katere je sodeloval in je brez konkretne vsebine, saj so vso vsebino, kjer v koaliciji niso uspeli najti skupnega imenovalca, izpustili.



"Mislim, da ima novi minister že zaradi tega zavezane roke. Kdor koli dobro pozna to področje, že zaradi tega razloga resorja ne bo prevzel," je prepričan Gantar. Zato meni, da bi bilo najbolje, da vodenje zdravstvenega resorja prevzame predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je večkrat omenila, da bo zdravstvo prioriteta. "Naj koordinira delo in odločitve na področju zdravstva," predlaga Gantar.

Trop Skaza je premierki Bratuškovi v ponedeljek zvečer poslala odstopno izjavo. V njej je pojasnila, da odstopa zaradi "očitkov, podtikanj in pritiskov", ki jih je bila deležna sama in njena družina v času ministrovanja. Navedla je tudi, da nima dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske, in izpostavila, da je bila opozorjena na igre v ozadju glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja.

Na odstop se je odzvala tudi ministrica za zdravje v času prve Janševe vlade Zofija Mazej Kukovič. Po njenem mnenju je odstop ministrice odraz dejstva, da vlada pod vodstvom Bratuškove ni zavzela dovolj resnega in temeljitega pristopa k reševanju problemov v zdravstvenem sektorju.

"Razlogi za odstop Alenke Trop Skaza niso novi in bi zagotovo morali biti pomembna okoliščina pri odločanju predsednice vlade že v času pogovorov, ter razmislek za celo koalicijo, ko je potrjevala kandidaturo v DZ," meni sedaj evropska poslanka Mazej Kukovičeva. Po njenem mnenju je neodgovorno, da se je to spregledalo in da "smo državljani in državljanke Slovenije v manj kot mesecu dni ponovno brez prepotrebnega vodstva tako občutljivega resorja". "Posledice takšnega ravnanja pa na žalost najbolj čutijo bolniki," je prepričana.