nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova: Ni čas za ultimate, ne pri SLS ne pri SD

Deli na:
Bratuškova: Ni čas za ultimate, ne pri SLS ne pri SD

Foto: Bobo

Začasna vodja PS Alenka Bratušek meni, da v tem trenutku ni čas za ultimate, "ne pri SLS, ne pri SD". Zato upa, da bo pri obeh strankah prevladal razum in da bodo tudi one ugotovile, kaj je za Slovenijo najboljše. V SLS, ki ima popoldne sejo izvršilnega odbora, naj bi namreč razmišljali o tem, da bi vstopili v novo vlado le, če bo vstopil tudi SD.

"Treba je poiskati rešitev in tisti, ki pri tem nočejo ali ne morejo sodelovati, podaljšujejo agonijo tega, kar se danes dogaja," je v izjavi novinarjem v DZ dejala Bratuškova.

V javnosti je zaokrožila tudi možnost, da bi s konstruktivno nezaupnico izbrali samo novega mandatarja, ne bi pa izvolili vlade, kar bi pripeljalo do predčasnih volitev. O tem naj bi po neuradnih informacijah razmišljali v SD oziroma njen predsednik Igor Lukšič. Bratuškova na to odgovarja: "Predlagam, da Lukšič najde človeka, ki bo fiktivni mandatar in temu naj tudi pove, da je fiktivni".

V SD so sicer že napovedali, da bodo konstruktivno nezaupnico v vsakem primeru podprli, vprašanje pa je, ali bodo podprli tudi vlado, ki bi jo sestavil nov mandatar. Lukšič pa je že večkrat povedal, da se zavzema za predčasne volitve in da se z Bratuškovo o projektni vladi ne bo pogovarjal.

Bratuškova pravi, da je Lukšičevo ravnanje težko razumeti, saj do predčasnih volitev lahko v tem trenutku pridejo samo preko nove, na primer projektne vlade. V tem sklopu bi se namreč dogovorili tudi za predčasne volitve.


Ne glede na Lukšičeve izjave se strinja, da so v tem trenutku ključna mnenja poslancev. Bratuškova je sicer še vedno optimistična glede oblikovanja nove vlade, vendar pa o morebitnih imenih za mandatarja ne govori.

Po neuradnih informacijah naj bi v ospredje kot možni kandidat stopil pravnik Miro Cerar. "Glede na to, da je politično neobremenjen, sredinski, mlad in izobražen, menim, da bi moral biti sprejemljiv tudi za našo poslansko skupino," je ocenila. A konkretnega odgovora ni dala, saj da se med drugim tudi o tem pogovarjajo na seji poslanske skupine.

Kdaj se bodo sestali s trojčkom, DL, DeSUS in SLS, še ne ve. Upa pa, da v kratkem.

Ena od ovir za oblikovanje nove vlade, v kateri bi sodelovala PS, za potencialne partnerice ostaja Zoran Janković, ki je zamrznil status predsednika stranke, ne pa tudi odstopil.

Janković je v ponedeljek povedal, da ga zahteve trojčka ne zanimajo. Bratuškova pa je v odzivu na te izjave ponovila le njeno oceno, da na koncu Janković ne bo ovira za sestavo nove vlade. Glede možnosti, da bi ga stranka sama odstavila, pa meni, da ne bo treba razmišljati o tako radikalnih korakih.