Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Alarm v Kijevu: eksplozije in napad ruskih dronov (VIDEO)

Deli na:
Alarm v Kijevu: eksplozije in napad ruskih dronov (VIDEO)

Foto: Twitter

V Kijevu je davi, teden dni po ruskem raketnem obstreljevanju, znova odjeknilo več eksplozij. Oglasile so se tudi sirene, ki so opozarjale na možnost zračnega napada. Glede na navedbe ukrajinskih oblasti je šlo za napade z droni.

O treh eksplozijah, ki so odjeknile med pol sedmo in sedmo uro zjutraj po lokalnem času, so poročali novinarji tujih tiskovnih agencij, na družbenih omrežjih jih je potrdil tudi župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko. Kot je navedel, se je najmanj ena od eksplozij zgodila v središču mesta, v okrožju Ševčenkivski.

"Vse službe so na poti do prizorišča. Podrobnosti kasneje," je zapisal Kličko in ljudi pozval, naj ostanejo v zakloniščih. V eni od stavb je izbruhnil požar, na kraju posredujejo gasilci. Poleg tega je bilo poškodovanih več drugih poslopij, je sporočil. Podatkov o morebitnih žrtvah zaenkrat ni.


Tako Kličko kot ukrajinsko predsedstvo sta izrazila prepričanje, da je bil napad izveden z droni. Kot je na družbenih omrežjih zapisal vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, je šlo za t. i. drone kamikaze.

Droni, ki naj bi jih Rusijo dobavljal Iran, lahko več ur lebdijo v zraku, nato pa se spustijo nad tarčo in eksplodirajo. Ukrajina trdi, da jih je Rusija uporabila že v preteklosti. Iran sicer zanika, da bi jih dobavljal Rusiji, ta pa navedb še ni komentirala.

Jermak je ob zadnjih napadih dejal, da Ukrajina čim prej potrebuje nove sisteme zračne obrambe, poroča britanski BBC.

Pred natanko tednom dni je Rusija ob podobnem času dneva Kijev prvič po več mesecih obstreljevala z raketami. Te so poletele tudi na številna druga mesta po državi. V napadih, ki so bili deležni zgražanja v mednarodni skupnosti, je bilo ubitih najmanj 19 ljudi, več kot 100 je bilo ranjenih.

Moskva je napade v manjšem obsegu nadaljevala tudi v prihodnjih dneh, ko je bila tarča predvsem energetska infrastruktura na zahodu Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je napade označil kot povračilni ukrep za eksplozijo, ki je pred tem odjeknila na mostu, ki Rusijo povezuje s priključenim ukrajinskim polotokom Krim. V petek je izrazil zadovoljstvo z doseženim in dejal, da zaenkrat ne vidijo potrebe po nadaljnjih napadih.