avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

MIRKO TUŠ Necenzurirano

Mirko Tuš trkal na vest delavcev, sam pa ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

doncic 1 Ekipa24.si

Dončić udaril v svojem slogu! Novinar vztrajal, ...

matino-antunović, skrito-v-raju Njena.si

O igralcu iz serije Skrito v raju: Tiha voda ...

Adam Delius Ekipa24.si

Da bi Elšnik v Celju sedel na klopi? Odziv ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po ruskem napadu na ukrajinsko elektrarno Ukrajina poziva prebivalce k varčevanju z elektriko

Deli na:
Po ruskem napadu na ukrajinsko elektrarno Ukrajina poziva prebivalce k varčevanju z elektriko

slika je simbolična - Foto: Bobo

Ukrajinske oblasti so danes prebivalcem naročile, naj varčujejo z električno energijo, potem ko je bila ena od termoelektrarn blizu frontne črte tarča napada, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Uradniki v Kijevu sicer že dlje časa opozarjajo, da Rusija enako kot lani pozimi načrtuje napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

"Sovražnik je danes popoldan napadel eno od termoelektrarn na območju blizu fronte, ki je bila zaradi obstreljevanja resno poškodovana," je sporočilo ukrajinsko ministrstvo za energijo. Ni navedlo, katera elektrarna je bila napadena, je pa sporočilo, da je napad povzročil začasno pomanjkanje električne energije v omrežju.

Poleg tega je pozvalo prebivalstvo, naj racionalno in varčno porablja električno energijo, še posebej sredi dneva - v času največjih obremenitev.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je v objavi na družbenih omrežjih zapisal, da k motnjam pri oskrbi z elektriko prispevajo tudi nizke temperature, izredna popravila na infrastrukturi in pomanjkanje sončne energije v Ukrajini. "Vlada in energetski sektor pozivata vse, naj zmanjšajo porabo električne energije, zlasti med 9. in 19. uro," je dodal.

Ukrajinske oblasti sicer že več mesecev opozarjajo, da Rusija namerava znova izvajati sistematične napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, enako kot minulo zimo. Sosednje države in druge članice EU so ob tem v Kijevu pozvali, naj Ukrajini priskočijo na pomoč z uvozom električne energije.