stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po ruskem napadu na ukrajinsko elektrarno Ukrajina poziva prebivalce k varčevanju z elektriko

Deli na:
Po ruskem napadu na ukrajinsko elektrarno Ukrajina poziva prebivalce k varčevanju z elektriko

slika je simbolična - Foto: Bobo

Ukrajinske oblasti so danes prebivalcem naročile, naj varčujejo z električno energijo, potem ko je bila ena od termoelektrarn blizu frontne črte tarča napada, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Uradniki v Kijevu sicer že dlje časa opozarjajo, da Rusija enako kot lani pozimi načrtuje napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

"Sovražnik je danes popoldan napadel eno od termoelektrarn na območju blizu fronte, ki je bila zaradi obstreljevanja resno poškodovana," je sporočilo ukrajinsko ministrstvo za energijo. Ni navedlo, katera elektrarna je bila napadena, je pa sporočilo, da je napad povzročil začasno pomanjkanje električne energije v omrežju.

Poleg tega je pozvalo prebivalstvo, naj racionalno in varčno porablja električno energijo, še posebej sredi dneva - v času največjih obremenitev.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je v objavi na družbenih omrežjih zapisal, da k motnjam pri oskrbi z elektriko prispevajo tudi nizke temperature, izredna popravila na infrastrukturi in pomanjkanje sončne energije v Ukrajini. "Vlada in energetski sektor pozivata vse, naj zmanjšajo porabo električne energije, zlasti med 9. in 19. uro," je dodal.

Ukrajinske oblasti sicer že več mesecev opozarjajo, da Rusija namerava znova izvajati sistematične napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, enako kot minulo zimo. Sosednje države in druge članice EU so ob tem v Kijevu pozvali, naj Ukrajini priskočijo na pomoč z uvozom električne energije.