Revija Reporter
Svet

Ajatola grozi ZDA pred kršitvijo jedrskega dogovora: Iran se bo odzval v "manj kot tednu"!

STA

9. apr. 2018 10:51 Osveženo: 10:53 / 09. 4. 2018

Deli na:

Ali Hamenej

Arhiv

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes posvaril ZDA, da bodo obžalovale morebitno kršenje jedrskega dogovora. Kot je napovedal, se bo Iran v tem primeru odzval v "manj kot tednu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne bomo prvi kršili dogovora, a morajo se zavedati, da bodo obžalovali, če ga bodo kršili," je na konferenci ob obeležitvi nacionalnega dneva jedrske tehnologije v Teheranu dejal Rohani. "Smo veliko bolj pripravljeni, kot mislijo, in če bodo kršili ta dogovor, bodo v tednu dni, manj kot tednu, videli rezultat," je še dejal.

Jedrski dogovor je julija 2015 z Iranom sklenila šesterica držav (Nemčija, Kitajska, ZDA, Francija, Velika Britanija, Rusija). V zameno za umik sankcij naj bi z njim Iranu preprečili razvoj jedrskega orožja, a ameriški predsednik Donald Trump meni, da ne prinaša zadostnih zagotovil za mednarodno varnost.

Zagrozil je, da bodo ZDA odstopile od dogovora in do 12. maja znova uvedle sankcije proti Iranu, če ne bodo za iranski jedrski in raketni program začele veljati stroge nove omejitve.

Če bodo ZDA odstopile od dogovora, bo to po besedah Rohanija pomenilo, da ne držijo besede. "To bi omadeževalo njihov ugled in dostojanstvo na mednarodnem prizorišču," je prepričan Rohani.