nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matevž Tomšič v intervjuju: Vlada Marjana Šarca krči svobodo izražanja

Deli na:
Matevž Tomšič v intervjuju: Vlada Marjana Šarca krči svobodo izražanja

Matevž Tomšič - Foto: Primož Lavre

Kot pravi dr. Matevž Tomšič, ni medijsko prikrivanje anomalij, korupcije, nepravilnosti nič manj sporno, kot so lažne novice.

Seveda pa za to sedanja vlada ne predvideva izrekanja glob. Meni, da je bil spor med Šarcem in Bratuškovo glede dodatkov za upokojence zgolj predstava za javnost, pri kateri sta oba profitirala. Tisti, ki zagovarjajo večjo liberalizacijo na ekonomskem področju, pri nas večinoma niso pristaši bolj tradicionalnih vrednot. Njim so stališča NSI glede ekonomije sicer všeč, ampak stranke kljub temu ne volijo.

Pote, ko je premier Marjan Šarec pozval podjetja v državni lasti, naj ne oglašujejo v  medijih, »ki širijo sovražne vsebine«, se je oglasil še minister za kulturo Dejan Prešiček. Napovedal je spremembo medijske zakonodaje, torej da bi uvedli določene globe za »širjenje lažnivih novic«. Je ustavna kategorija svoboda izražanja že ogrožena?



Omejevanje svobode izražanja so napovedovali že pred volitvami. Med volilno kampanjo je podmladek stranke SD predlagal uvedbo spletne policije. Tedaj so to predstavili kot zgolj njihovo pobudo, vendar zdaj vidimo, da je ena od glavnih preokupacij te vlade krčenje svobode izražanja. Glede večine drugih področij vlada nima jasnih predstav, kaj sploh početi. V teh dveh mesecih ni storila kaj posebnega, očitno pa ima zelo jasno predstavo o boju proti »sovražnemu govoru.« Gre za intenco, da se iz medijskega prostora izloči vse tiste protagoniste, ki so za oblast moteči. Mislim, da bi ob ideji o uvedbi glob za lažne novice večina dominantnih medijev kmalu bankrotirala, če bi te globe dosledno izrekali. Vendar namen tega ni dosledno izvajanje, pač pa, da bi na podlagi arbitrarnih presoj sankcionirali tiste, ki so bili v očeh t. i. globoke države »moralno-politično neprimerni«. Tako so temu rekli v bivšem režimu.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Tomšič vztraja, da je treba preganjanje pravno nedefiniranega »sovražnega govora« zavrniti že takoj na začetku; meni, da bi morali propagando RTV Slovenija plačevati zgolj levičarji; pravi, da lahko interesna omrežja hitro prekinejo Šarčevo politično kariero na državni ravni; izpostavi nenavadnost situacije na slovenski desnici, kjer največja stranka ni prav blizu sredini; meni, da bi se morala SDS poleg migracij posvetiti tudi nekaterim drugim za državo žgočim vprašanjem.