miso kovac Odkrito.si

Miša Kovača bolezen popolnoma dotolkla

RUŽO BILA predpremiera 11 Svet24.si

Spoznala sta se v cerkvi in posnela duet

roke manipulacija Petisvet.si

Konec! S takšnimi ljudmi je konec!

FEVZ4577 Svet24.si

212-krat preko 200 metrov - to je leteči Kranjec

eduard potop Svet24.si

Morski Triglav bo dosegel v 45 sekundah

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

jaka hafner Njena.si

Je šel Jaka s svojimi izjavami predaleč?

Slovenija

Slavoj Žižek: Nekatere feministke se obnašajo kot islamski fundamentalisti

Deli na:
Slavoj Žižek: Nekatere feministke se obnašajo kot islamski fundamentalisti

Foto: Primož Lavre

Nekatere vrste feminizma delujejo podobno kot islamski fundamentalisti, saj predstavljajo moškega kot krono stvarstva, pravi Slavoj Žižek.

Najbolj znani slovenski filozof se je v švicarskem časniku Neue Zürcher Zeitungu obregnil ob zadnje razlage najbolj znane pripravnice v Beli hiši Monice Lewinsky, ki je nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, s katerim je imela spolno razmerje, obtožila zlorabe moči.

Po besedah Lewinskyjeve je preprosto bila nemočna zaradi njegove moči kot najmočnejšega človeka na svetu in je bila tako na nek način le njegova nemočna žrtev, čeprav je ona začela z zapeljevanjem Clintona.

Žižek je v članku nato predstavil besede šejka Tadž Din al Hilalija, najvišjega avstralskega islamskega klerika, ki je skupino muslimanskih posiljevalcev branil z besedami: »Vzemite meso, ki ni pakirano, in ga položite na cesto. (…) nato pride mačka in ga poje. Kdo je kriv: mačka ali meso, ki ni bilo pakirano? Nepakirano meso je krivo.«

Te al Hilalijeve besede, s katerimi je hotel odvezati posiljevalce njihove krivde za posilstvo in ga zvračati na ženske, češ da se moški preprosto niso mogli brzdati zaradi nepremirnega obnašanje ženske, so razburila avstralsko javnost.

Kot pa pravi Žižek, podobno, le obrnjeno opravičevanje uporablja tudi Lewinskyjeva. Če so po mnenju islamskega fundamentalista posiljevalci le nemočne žrtve zapeljive ženske, je v primeru Lewinskyjeve ona žrtev Clintona, čeprav je samo začela afero z zapeljevanjem.

»Igrati na karto nemočne žrtve, kot v primeru Lewinskyjeve, je zato samoponižujoči spektakel, ki nikakor ne spodbuja ženske emancipacije. Potrjuje moške v vlogi gospodarjev – in ni ravno to vloga, ki mora biti razgrajena?« je članek končal Žižek.

Loading...