Zaljubljena Naomi Odkrito.si

Zaljubljena Naomi Campbell

horoskop Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 18. marca

helena blagne, kristijan blagne Svet24.si

Pevska diva s sinom odšla na skrivni dopust

gosposvetska cesta_prenova Svet24.si

Slaba novica za voznike: zaprta tudi Dalmatinova

2016-Spelman2 Najstnica.si

Modni kosi, ki jih moraš imeti v omari

ivica 1 Njena.si

Zvezde plešejo: Je res prestara za metanje po ...

Marko Potrc Njena.si

Marko Potrč je nad njima navdušen!

Slovenija

Slavoj Žižek: Nekatere feministke se obnašajo kot islamski fundamentalisti

Deli na:
Slavoj Žižek: Nekatere feministke se obnašajo kot islamski fundamentalisti

Foto: Primož Lavre

Nekatere vrste feminizma delujejo podobno kot islamski fundamentalisti, saj predstavljajo moškega kot krono stvarstva, pravi Slavoj Žižek.

Najbolj znani slovenski filozof se je v švicarskem časniku Neue Zürcher Zeitungu obregnil ob zadnje razlage najbolj znane pripravnice v Beli hiši Monice Lewinsky, ki je nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, s katerim je imela spolno razmerje, obtožila zlorabe moči.

Po besedah Lewinskyjeve je preprosto bila nemočna zaradi njegove moči kot najmočnejšega človeka na svetu in je bila tako na nek način le njegova nemočna žrtev, čeprav je ona začela z zapeljevanjem Clintona.

Žižek je v članku nato predstavil besede šejka Tadž Din al Hilalija, najvišjega avstralskega islamskega klerika, ki je skupino muslimanskih posiljevalcev branil z besedami: »Vzemite meso, ki ni pakirano, in ga položite na cesto. (…) nato pride mačka in ga poje. Kdo je kriv: mačka ali meso, ki ni bilo pakirano? Nepakirano meso je krivo.«

Te al Hilalijeve besede, s katerimi je hotel odvezati posiljevalce njihove krivde za posilstvo in ga zvračati na ženske, češ da se moški preprosto niso mogli brzdati zaradi nepremirnega obnašanje ženske, so razburila avstralsko javnost.

Kot pa pravi Žižek, podobno, le obrnjeno opravičevanje uporablja tudi Lewinskyjeva. Če so po mnenju islamskega fundamentalista posiljevalci le nemočne žrtve zapeljive ženske, je v primeru Lewinskyjeve ona žrtev Clintona, čeprav je samo začela afero z zapeljevanjem.

»Igrati na karto nemočne žrtve, kot v primeru Lewinskyjeve, je zato samoponižujoči spektakel, ki nikakor ne spodbuja ženske emancipacije. Potrjuje moške v vlogi gospodarjev – in ni ravno to vloga, ki mora biti razgrajena?« je članek končal Žižek.