FON_4412 Odkrito.si

FOTO: Na obisku pri Urški Vučak Markež

Sanja Grohar s fantom_osebni arhiv Svet24.si

FOTO: Poročila se bo letos poleti v Sloveniji

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za soboto, 21. aprila

dva vzporedno, kolesarji Svet24.si

Čigave so ceste? Kolesarji sami krivi za nesreče?

niall horan videospot Najstnica.si

Niall Horan razkril svoje zdravstveno stanje

moški Njena.si

Šok: 'Oče' devetih otrok izvedel, da je neploden!

nuska Njena.si

Pompozne grimase žirantov ob pevskih nastopih

Svet

Ahmadinedžadu ne pustijo kandidirati za predsednika Irana

Deli na:
Ahmadinedžadu ne pustijo kandidirati za predsednika Irana

Foto: Reuters

Iranski svet varuhov je potrdil šest kandidatov za predsedniške volitve naslednji mesec. Med njimi je tudi sedanji predsednik Hasan Rohani, prejšnjemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu pa kandidature niso odobrili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob Rohaniju se bodo na volitvah 19. maja za položaj predsednika države lahko potegovali še Ebrahim Raisi in Mohamed Bager Galibaf, ki veljata za privrženca trde linije, konservativec Mustafa Mirsalim, nekdanji minister Mustafa Hašemitaba in Rohanijev podpredsednik Ešak Džahangiri.

Kandidirati sta želela tudi Ahmadinedžad in njegov tesni zaveznik Hamid Bagaji, a nista dobila zelene luči v vplivnem svetu varuhov.

Ahmadinedžad, ki je Iranu vladal od leta 2005 do 2013, je povzročil veliko presenečenje, ko se je prejšnji teden prijavil za kandidata, čeprav mu je iranski vrhovni verski vodja, ajatola Ali Hamenej to odsvetoval.

Kandidaturo je sicer prijavilo več kot 1600 kandidatov, a svet varuhov običajno izmed njih izbere le kakih šest. Prijavilo se je tudi več kot 130 žensk, a doslej še nobeni ni uspelo dobiti kandidature, še navaja AFP.