GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ahmadinedžad obtožuje Zahod jedrskega ustrahovanja Irana

Deli na:
Ahmadinedžad obtožuje Zahod jedrskega ustrahovanja Irana

Foto: Reuters

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je včeraj v New Yorku v nagovoru Generalni skupščini združenih narodov obtožil Zahod, da izvaja jedrsko ustrahovanje Irana. Iranski predsednik se je tokrat sicer vzdržal napadov na Izrael, kljub temu pa so ZDA njegov govor bojkotirale.

"Oboroževalna tekma in zastraševanje z jedrskim orožjem in orožji za množično uničevanje s strani hegemonističnih sil postaja prevladujoče, je dejal med svojim več kot polurnim govorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nadaljujoče se grožnje neciviliziranih sionistov, da bodo uporabili vojaško akcijo proti naši veliki državi, so jasen primer te grenke realnosti," je dejal v edini omembi Izraela, pa še to posredni.

Uradni Teheran je pod vse večjim pritiskom zaradi svojega spornega jedrskega programa, v okviru katerega naj bi razvijal atomsko bombo. Iran to sicer zanika, a Izrael vse glasneje grozi, da bo sam uničil iranske jedrske objekte, če pogajanja mednarodne skupnosti z Iranom kmalu ne bodo dala rezultatov. Ta pogajanja so za Izrael le zavlačevanje Teherana, da bo lahko razvil jedrsko orožje.


Ameriški predsednik Barack Obama je v torek v Generalni skupščini ZN sicer dejal, da bodo ZDA "storile, kar morajo", da bi preprečile Iranu, da pride do atomske bombe. Danes pa se bodo ob robu zasedanja Generalne skupščine v New Yorku sestali zunanji ministri ZDA, Rusije, Kitajske, Francije, Velike Britanije in Nemčije, da bi se pogovorili o iranskem jedrskem vprašanju, še navaja AFP.

Ahmadinedžadov govor v Generalni skupščini ZN je sicer minil v znamenju bojkota ameriške delegacije. "V zadnjih nekaj dneh smo videli Ahmadinedžada, kako je spet izkoristil svojo pot v ZN, ne da bi se posvetil legitimnim pričakovanjem prebivalcev Irana, ampak da bruha paranoidne teorije proti Izraelu," je dejala tiskovna predstavnica ameriške misije pri ZN Erin Pelton.

Ahmadinedžadovega govora prav tako ni spremljala izraelska delegacija. Delno tudi zato, ker obeležujejo največji judovski praznik jom kipur, navaja AFP. Njegove govore so sicer v preteklosti običajno že zaznamovali množični odhodi delegacij iz dvorane.

Za nameček pa se je med govorom iranskega predsednika zunaj sedeža ZN na Vzhodni reki zbralo okoli tisoč protestnikov, ki nasprotujejo prisotnosti Ahmadinedžada na zasedanju Generalne skupščine ZN. Med njimi so tudi številni Sirci, ki protestirajo proti iranski podpori režima sirskega predsednika Bašarja al Asada v krvavem obračunavanju z uporniki.