cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iran in šesterica v Ženevi o spornem jedrskem programu

Deli na:
Iran in šesterica v Ženevi o spornem jedrskem programu

V Ženevi so se danes začela pogajanja o spornem iranskem jedrskem programu med Teheranom in šesterico držav - petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo. Zahodne države pogovore vidijo kot prvo možnost, da novi iranski predsednik Hasan Rohani dokaže, da z bolj umirjenimi toni misli resno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogajanja so prva, odkar je Rohani avgusta postal predsednik Irana. Od takrat so se sporočila Teherana v primerjavi s tistimi pod njegovim predhodnikom, Mahmudom Ahmadinedžadom, precej omilila ter zvenijo veliko bolj spravljivo. Zahodne države vztrajajo, da bo moral Iran domnevno nov odnos dokazati še z dejanji.

Pogovori potekajo med namestnikom iranskega zunanjega ministra Abasom Arakčijem in njegovimi kolegi iz šesterice velikih sil - ZDA, Rusije, Kitajske, Francije, Velike Britanije in Nemčije. Vodi jih visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, s katero se je sestal tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Ashtonova je poudarila, da od Irana pričakuje predstavitev novih idej, ki naj bi bile odziv na ponudbo, ki jo je šesterica Teheranu predstavila aprila, a se nanjo še ni odzval.

Iran se je odzval na pričakovanja in pogovore začel s predstavitvijo novega načrta, kako razrešiti zastoj, je kasneje povedal tiskovni predstavnik Ashtonove Michael Mann. Podrobnosti predloga ni razkril, je pa napovedal, da ga bodo strokovnjaki in predstavniki držav hitro analizirali.

"Upam, da je zdaj res čas za otipljive rezultate," je še dejal Mann.

Arakči je nato novinarjem v odgovoru na vprašanje povedal le, da iranski predlog ne vsebuje možnosti nenapovedanih obiskov inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v iranskih jedrskih zmogljivostih.

Iran ima sicer sedaj le obveznost, da IAEA obvesti tri mesece prej, preden v jedrske objekte prenese jedrski material. Za nenapovedane in pogoste obiske inšpektorjev bi moral Teheran podpisati dodaten protokol k sporazumu o neširjenju jedrskega orožja (NPT), navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ta dodatni protokol je sicer Iran prostovoljno izvajal med letoma 2003 in 2005, nato pa prenehal, ko je vprašanje iranskega jedrskega programa leta 2005 prišlo v VS ZN.

Po poročanju AFP so se pogovori danes že končali in se bodo nadaljevali v sredo. Danes so preučili tehnična vprašanja glede iranskega predloga, šesterica pa je postavila vrsto vprašanj, je za AFP povedal iranski vir. Dodal je, da so pogovori potekali v "konstruktivnem in pozitivnem vzdušju".

Strani so se sicer dogovorile, da ne bodo razkrili vsebine iranskega predloga.

Izraelski premier Benjamin Natanjahu je sicer danes posvaril pred "delnim dogovorom", ki od Irana ne bi zahteval polne zaustavitve njegovega vojaškega jedrskega programa. Ponovil je tudi grožnjo o možnosti "preventivnega" napada na iranske jedrske zmogljivosti, da bi preprečili, da bi Iran prišel do jedrskega orožja.

Ameriški državni sekretar John Kerry je sicer pred pogovori ocenil, da se odpira okno priložnosti za diplomacijo z Iranom, a zagotovil, da se zavedajo potrebe Izraela po varnosti.

Iran vztraja, da je njegov jedrski program miroljubne narave, a zahodne sile in Izrael trdijo, da je namenjen proizvodnji jedrskega orožja.