stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zgodovinski pogovor Obame in Rohanija - predsednika ZDA in Irana govorila prvič po 34 letih

Deli na:
Zgodovinski pogovor Obame in Rohanija - predsednika ZDA in Irana govorila prvič po 34 letih

Iranski predsednik Rohani. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da sta z iranskim kolegom Hasanom Rohanijem govorila po telefonu, kar je prvi telefonski razgovor predsednikov obeh držav po več kot 30 letih. Do pogovora je prišlo kmalu zatem, ko je Rohani ZDA označil za "veliko" državo.

Obama je dejal, da je bil pogovor konstruktiven. "Medtem ko bodo zagotovo še pomembne ovire napredku in uspeh nikakor ni zagotovljen, pa verjamem, da lahko pridemo do celovite rešitve," je dejal Obama, pri čemer ni pojasnil, ali gre le za vprašanje jedrskega vprašanja ali pa vprašanja odnosov med državama nasploh, ki so zamrznjeni vse 80. let prejšnjega stoletja.

Rohanijev obisk New Yorka, kjer se je udeležil splošne razprave 68. zasedanja Generalne skupščine ZN, je sprožil bliskovit razvoj dogodkov vsaj na simbolni ravni. V New Yorku je skorajda prišlo do srečanja med njim in Obamo, zunanji ministri Irana, petih stalnih članic Varnostnega sveta in Nemčije pa so se v četrtek dogovorili o nadaljevanju pogajanj okrog jedrskega programa, za katerega Iran trdi, da je miroljuben, zahod pa sumi, da gre v resnici za oborožitveni program.



Zahodne države opažajo veliko spremembo tona iz Irana, največja pa je morda Rohanijeva izjava, da želi, da bo njegov obisk New Yorka prvi korak k boljšim odnosom med dvema velikima državama Iranom in ZDA.

Kljub spremembam v tonu pa vsi ostajajo za zdaj previdni. Obama je dejal, da dejstvo, da tako dolgo časa ni bilo izmenjave besed med predsednikoma obeh držav, kaže na globoko nezaupanje med državama. "Vendar pa se sedaj kaže možnost za pot naprej in verjamem, da temelji za rešitev obstajajo," je dejal Obama. Razvoj dogodkov zelo skrbi Izrael, za katerega bi Iran z jedrskim orožjem predstavljal nevarnost za obstoj, in izraelski premier Benjamin Netanjahu namerava v prihodnjem tednu obiskati ZDA.