DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Janez Janša Necenzurirano

Janša si pripenja zasluge, a nam je v resnici ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

benjamin verbic Ekipa24.si

Benjamin Verbič odprl dušo in spregovoril tudi o...

Luka Basi, Nastja Gabor Njena.si

Luka Basi potrdil, kdaj se bo poročil

oblak danilovic 23 Ekipa24.si

Oblak s svojo Olgo že v Sloveniji, glejte, kam se...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Afera Hypo odnesla koroškega politika

Deli na:
Afera Hypo odnesla koroškega politika

Foto: Reuters

Vodja konservativne Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) na avstrijskem Koroškem Josef Martinz je odstopil. Za to se je odločil, potem ko je na sodišču v Celovcu danes priznal sodelovanje v mreži politikov, ki so ob prodaji banke Hypo Alpe Adria leta 2007 prejeli podkupnino. Z nezakonito pridobljenim denarjem je med drugim financiral delovanje stranke.

Presenetljiv odstop Martinza, ki je bil na čelu koroške ÖVP od leta 2004, sledi nizu korupcijskih škandalov, ki so omajali zaupanje javnosti v avstrijske politike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Martinz je priznal, da je za stranko priskrbel del od skupno 12 milijonov evrov, kolikor je za tritedensko delo v zvezi s prodajo banke dobil davčni svetovalec Dieter Birnbacher. Tudi ta je priznal kaznivo dejanje, v zvezi s škandalom pa omenil več politikov iz avstrijske Koroške.

Politiki iz vrst koroških svobodnjakov (FPK) zanikajo vpletenost v škandal.

Za enega glavnih pri prodaji banke Hypo Alpe Adria nemški banki BayernLB za 1,6 milijarde evrov velja nekdanji koroški deželni glavar Jörg Haider, ki je leta 2008 umrl v prometni nesreči. Birnbacher je dejal, da je tudi Haider v tem poslu zahteval podkupnino, ki naj bi sicer šla tudi koroški ÖVP in Haiderjevemu Zavezništvu za prihodnost Avstrije (BZÖ).

"Birnbacherjeve izjave so resnične," je za avstrijsko tiskovno agencijo APA na sodišču priznal Martinz. Med drugim je povedal, da je od Birnbacherja v ovojnici prejel 65.000 evrov v gotovini.

Vodja ÖVP, zunanji minister Michael Spindelegger je poudaril, da ne bo prenašal obnašanja, ki sramoti njegovo stranko. Odstop Martinza je označil za pravilno in nujno potezo, nad politikom pa je razočaran. Koroška ÖVP pa se je po odstopu Mainza včeraj popoldne sešla na izrednem zasedanju.