opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

oko Dobra karma

Veliki test: kako sami sebe vidite zares?

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

daijel33 Njena.si

Danijel javno razkril, zakaj sta dvojčka postala ...

Svet

Afera Hypo odnesla koroškega politika

Deli na:
Afera Hypo odnesla koroškega politika

Foto: Reuters

Vodja konservativne Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) na avstrijskem Koroškem Josef Martinz je odstopil. Za to se je odločil, potem ko je na sodišču v Celovcu danes priznal sodelovanje v mreži politikov, ki so ob prodaji banke Hypo Alpe Adria leta 2007 prejeli podkupnino. Z nezakonito pridobljenim denarjem je med drugim financiral delovanje stranke.

Presenetljiv odstop Martinza, ki je bil na čelu koroške ÖVP od leta 2004, sledi nizu korupcijskih škandalov, ki so omajali zaupanje javnosti v avstrijske politike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Martinz je priznal, da je za stranko priskrbel del od skupno 12 milijonov evrov, kolikor je za tritedensko delo v zvezi s prodajo banke dobil davčni svetovalec Dieter Birnbacher. Tudi ta je priznal kaznivo dejanje, v zvezi s škandalom pa omenil več politikov iz avstrijske Koroške.

Politiki iz vrst koroških svobodnjakov (FPK) zanikajo vpletenost v škandal.

Za enega glavnih pri prodaji banke Hypo Alpe Adria nemški banki BayernLB za 1,6 milijarde evrov velja nekdanji koroški deželni glavar Jörg Haider, ki je leta 2008 umrl v prometni nesreči. Birnbacher je dejal, da je tudi Haider v tem poslu zahteval podkupnino, ki naj bi sicer šla tudi koroški ÖVP in Haiderjevemu Zavezništvu za prihodnost Avstrije (BZÖ).

"Birnbacherjeve izjave so resnične," je za avstrijsko tiskovno agencijo APA na sodišču priznal Martinz. Med drugim je povedal, da je od Birnbacherja v ovojnici prejel 65.000 evrov v gotovini.

Vodja ÖVP, zunanji minister Michael Spindelegger je poudaril, da ne bo prenašal obnašanja, ki sramoti njegovo stranko. Odstop Martinza je označil za pravilno in nujno potezo, nad politikom pa je razočaran. Koroška ÖVP pa se je po odstopu Mainza včeraj popoldne sešla na izrednem zasedanju.

loading...
Loading...