premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

miša-molk Njena.si

Miša Molk o pokojnem očetu hčere Ule Furlan

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Afera Hypo odnesla koroškega politika

Deli na:
Afera Hypo odnesla koroškega politika

Foto: Reuters

Vodja konservativne Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) na avstrijskem Koroškem Josef Martinz je odstopil. Za to se je odločil, potem ko je na sodišču v Celovcu danes priznal sodelovanje v mreži politikov, ki so ob prodaji banke Hypo Alpe Adria leta 2007 prejeli podkupnino. Z nezakonito pridobljenim denarjem je med drugim financiral delovanje stranke.

Presenetljiv odstop Martinza, ki je bil na čelu koroške ÖVP od leta 2004, sledi nizu korupcijskih škandalov, ki so omajali zaupanje javnosti v avstrijske politike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Martinz je priznal, da je za stranko priskrbel del od skupno 12 milijonov evrov, kolikor je za tritedensko delo v zvezi s prodajo banke dobil davčni svetovalec Dieter Birnbacher. Tudi ta je priznal kaznivo dejanje, v zvezi s škandalom pa omenil več politikov iz avstrijske Koroške.

Politiki iz vrst koroških svobodnjakov (FPK) zanikajo vpletenost v škandal.

Za enega glavnih pri prodaji banke Hypo Alpe Adria nemški banki BayernLB za 1,6 milijarde evrov velja nekdanji koroški deželni glavar Jörg Haider, ki je leta 2008 umrl v prometni nesreči. Birnbacher je dejal, da je tudi Haider v tem poslu zahteval podkupnino, ki naj bi sicer šla tudi koroški ÖVP in Haiderjevemu Zavezništvu za prihodnost Avstrije (BZÖ).

"Birnbacherjeve izjave so resnične," je za avstrijsko tiskovno agencijo APA na sodišču priznal Martinz. Med drugim je povedal, da je od Birnbacherja v ovojnici prejel 65.000 evrov v gotovini.

Vodja ÖVP, zunanji minister Michael Spindelegger je poudaril, da ne bo prenašal obnašanja, ki sramoti njegovo stranko. Odstop Martinza je označil za pravilno in nujno potezo, nad politikom pa je razočaran. Koroška ÖVP pa se je po odstopu Mainza včeraj popoldne sešla na izrednem zasedanju.