franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstriji večletne zaporne kazni zaradi poneverb pri prodaji Hypo Alpe-Adria

Deli na:
V Avstriji večletne zaporne kazni zaradi poneverb pri prodaji Hypo Alpe-Adria

Foto: Reuters

Nekdanji vodja avstrijske Ljudske stranka na avstrijskem Koroškem Josef Martinz je bil v ponedeljek na sodnem procesu v primeru Birnbacher zaradi poneverb pri prodaji deželnega deleža banke Hypo Alpe-Adria obsojen na pet let zaporne kazni. Kazni so izrekli še trem soobtoženim, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Poleg Martinza so kazen izrekli še vodstvenima članoma koroškega deželnega holdinga (KLH), Hansu-Jörgu Megymorezu in Gertu Xanderju, ki sta bila obsojena na tri oziroma dve leti zapora, ter davčnemu svetovalcu Dietrichu Birnbacherju, ki je edini od obtoženih tudi priznal krivdo. Birnbacher je bil obsojen na tri leta zapora, od tega dve leti pogojno, naložili pa so mu tudi denarno kazen.

Za glavno osebo nezakonitega strankarskega financiranja sicer velja že pokojni nekdanji deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider.

Obsodba še ni pravnomočna. Obramba Martinza in še dveh soobtoženih je že napovedala pritožbo, Birnbacher pa si je vzel tri dni časa za razmislek. Pritožbo pa je napovedalo tudi tožilstvo.

Omenjeni so se na zatožni klopi znašli zaradi izplačila honorarja v znesku šest milijonov evrov, ki ga je prejel Birnbacher za svojo vlogo pri prodaji deželnega deleža banke Hypo Alpe Adria bavarski banki BayernLB.

Nemški izvedenec Frank Schäfer je vrednost Birnbacherjevega dela ocenil na največ 300.000 evrov. 5,7 milijona evrov je bilo tako izplačanih brez pravne podlage. Večina denarja od prodaje banke je sicer končala na računu Ljudske stranke (ÖVP) in Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ).

Sodnik Manfred Herrnhofer je ob razsodbi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da je šlo za "enega od najbolj umazanih poslov na Koroškem".