Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstriji pet poslancev prestopilo v novo stranko milijarderja Stronacha

Deli na:
V Avstriji pet poslancev prestopilo v novo stranko milijarderja Stronacha

Foto: Reuters

Avstrijsko politično prizorišče je od včeraj bogatejše. Pet poslancev se je namreč pridružilo stranki avstrijsko-kanadskega milijarderja Franka Stronacha, tako da ima populistična Ekipa Stronach (Team Stronach) od včeraj uradno svojo poslansko skupino. Peterica poslanskih prestopnikov je bila doslej del Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ).

Stranka 80-letnega milijarderja bo tako lahko nastopila na parlamentarnih volitvah, ki so v Avstriji predvidene jeseni prihodnje leto. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave bi lahko na volitvah pobrala okoli devet odstotkov glasov.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, so k Stronachu prestopili večinoma neznani poslanci, ki so bili doslej člani stranke pokojnega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja.

Podpornika so dobili tudi v enem izmed dosedanjih poslancev socialdemokratov (SPÖ), ki bo poslej deloval kot neodvisen, a bo podpiral Stronachovo ekipo. Milijarder bo svojemu "gibanju" svetoval in ga financiral, sam pa ne bo sedel v poslanske klopi.



Njegovo gibanje bo poslej bogatejše za dobrih 1,4 milijona evrov letno, kolikor jih pripada novi poslanski skupini. Ta naj bi parlament v celoti stala okoli dva milijona evrov letno, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Milijarder je zagovornik gospodarskega liberalizma, pozornost pa je nase pritegnil predvsem z zahtevo, da vsaka članica območja evra dobi lasten evro, torej da bi se vrednost evra od države do države razlikovala. Medijsko zanimanje je v zadnjem času žel tudi s čudaškimi javnimi nastopi.

Stronach se je šele pred kratkim vrnil v Avstrijo, potem ko je 60 let preživel v Kanadi, kjer je ustanovil podjetje z avtomobilskimi deli Magna. Rojen je bil leta 1932 na jugu Avstrije, pri 14 letih je pustil šolo in leta 1954 z vajeniškim izpitom in nekaj dolarji v žepu prispel v Kanado, kjer je ustanovil podjetje.