uvodna Dobra karma

Danijel Šmid - Danny žrtev spletk zaradi slave. ...

luka mesec manca renko Svet24.si

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi ...

masaza ajdovscina-pl Reporter.si

Kako do prostitutke v Ljubljani: mi smo jih našli...

zmago jelinčič Svet24.si

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Princ Harry Njena.si

Šok: Ubilo se je nekdanje dekle princa Harryja

anezi Njena.si

Anezi v šovu s skrivnim načrtom?

Svet

Inzko ovadil Dörflerja zaradi pol milijona evrov vredne ponudbe

Deli na:
Inzko ovadil Dörflerja zaradi pol milijona evrov vredne ponudbe

Foto: arhiv Reporterja

Ugleden avstrijski diplomat Valentin Inzko, predsednik ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), je pri avstrijskem državnem tožilstvu za gospodarski kriminal in korupcijo (WKStA) ovadil nekdanjega deželnega glavarja avstrijske Koroške Gerharda Dörflerja.

Po trditvah Inzka je Dörfler v času pogajanj o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem aprila 2011 predstavnikom slovenske manjšine ponudil 500.000 evrov, če se odpovejo svoji zahtevi po uvedbi slovenščine kot drugega uradnega jezika v občinah Škocjan in Dobrla vas.

WKStA bo sedaj po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA preveril, ali je šlo pri tem za kaznivo dejanje podkupovanja oziroma poskusa podkupovanja.

Kot je poudaril Inzko, je takratni deželni glavar Dörfler od predstavnikov Slovencev zahteval, da se odpovejo z avstrijsko državno pogodbo zagotovljenemu uradnemu jeziku in se s tem odpovejo človekovim oziroma manjšinskim pravicam, ki jim pripadajo.

Z vložitvijo ovadbe je Inzko, kot je pojasnil po poročanju APA, čakal kar dve leti zato, ker je še naprej upal, da bo prišlo do popuščanja avstrijske strani pri vprašanju slovenščine kot drugega uradnega jezika.

Dörfler je medtem očitke Inzka zavrnil. Kot je menil, je cilj ovadbe zgolj "torpedirati zgodovinsko rešitev" glede dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem. Ovadbo je poleg tega postavil v kontekst tega, da se bo Inzko v kratkem potegoval za nov mandat na čelu NSKS, še piše APA.

Obenem APA dodaja, da stališča Inzka ne podpirajo vsi predstavniki slovenske manjšine. Po besedah Bernarda Sadovnika, predsednika Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS), za časnik Kurier se je leta 2011 v pogajanjih kratek čas resda omenjalo 500.000 evrov, če bi našli kompromis glede uradnega jezika, "a tega nihče od nas ni vzel resno".

loading...
Loading...