Revija Reporter
Svet

ABBA, Ikea in socialna država: dokumentarec, ki razbija mite o "socialistični" Švedski (VIDEO)

M. M.

25. sep. 2018 6:00 Osveženo: 6:56 / 25. 9. 2018

Deli na:

Švedski ekonomist Johan Norberg v filmu Sweden: Lessons for America?

YouTube

Moški imajo dolge lase in Vikingi prihajajo od tam. ABBA in Ikea sta dva najslavnejša izvozna artikla te dežele. Zdi se kot dežela brez težav, se smeji naključni Američan. Tako Američani na ulici v dokumentarcu Sweden: Lessons for America? (Švedska: lekcije za Ameriko?) naštevajo svoje asociacije ob omembi te skandinavske države. Američani (pa ne samo oni) o Švedski ne vedo prav veliko, posebej zmotne predstave pa imajo o slavni švedski socialni državi.

Švedski ekonomist Johan Norberg se v svojem novem dokumentarnem filmu loti razbijanja ameriških mitov in stereotipov svoji domovini, zlasti tistih, ki zadevajo domnevno »socialistično« Švedsko in njeno slavno socialno državo. Norbergov dokumentarni film je zdaj (v angleščini) v celoti dostopen na spletu.


Socialna država ne pomeni, da je Švedska socialistična, kot jo označujejo – to oznako ji v ZDA lepijo tako na levem kot na desnem političnem polju. Je izrazito kapitalistična država, kjer je ekonomska svoboda omogočila razvoj tako opevanega socialnega sistema in ima največ zaslug za to, da se je ohranila do danes, v filmu pojasnjuje Norberg.