Revija Reporter
Svet

Feministka: »Zakaj je grozno, da ima musliman tri žene?«

Jože Biščak

3. okt. 2017 14:30 Osveženo: 14:34 / 03. 10. 2017

Deli na:

Švedska feministična umetnica in pisateljica Ulla Lundegård brani poligamijo, ki jo muslimani prinašajo v to skandinavsko državo.

Ulla Lundegård, rahlo ovenela feministka, se je v švedskem Expressnu spraševala, zakaj bi bilo grozljivo, če muslimanski moški s seboj na Švedsko pripelje več žena. »Mogoče živijo celo bolj zanimivo življenje, kot mnogi švedski pari,« je zapisala.

Švedsko je razburila odločitev oblasti, da v Saltsjöbadnu, mestu jugovzhodno od Stockholma, za 1,45 milijona evrov davkoplačevalskega denarja kupi stanovanje muslimanskemu migrantu, ki ima tri žene.

»Zakaj je treba poudarjati, da ima ta moški tri žene? IN zakaj je treba z odporom govoriti, da bo občina poskrbela za te ljudi? Tudi oni imajo pravico živeti,« se sprašuje Lundegårdova, potem ko so Švedi ob odločitvi oblasti opozarjali, da je na Švedskem poligamija uradno nezakonita in da troši davkoplačevalski denar za nezakonita dejanja.

Reakcija normalnih ljudi je tako razburila feministko, da je vse po vrsti obtožila predsodkov in da Švedska ne sme dopustiti, da bi uveljavljene švedske norme, ki so vezane na tradicijo, ovirale muslimane, ki bogatijo družbo z več ženami.

Lundegårdova poudarja, kako dobro je, da imajo otroci tri matere. So različno stare in imajo različne lastnosti, kar lahko pomeni samo več ljubezni pod isto streho.

»Mogoče živijo celo bolj zanimivo življenje, kot mnogi švedski pari,« je zapisala in dodala, da več žena v isti hiši lahko ustvari žensko skupnost.