Revija Reporter
Svet

Podivjana Švedska: Celo švedski kralj Carl XVI. Gustaf je zaskrbljen zaradi nasilja migrantskih kriminalnih tolp

A. Ž.

31. avg. 2019 6:00

Deli na:

Švedski kralj Carl XVI. Gustaf.

Profimedia

Švedska je nekoč slovela kot mirna dežela pridnih ljudi. Nič več. Zaradi nasilja kriminalnih tolp je zaskrbljen tudi švedski kralj Carl XVI. Gustaf.

Na Švedskem je vse več nasilnih dejanj, pri katerih je uporabljeno tudi strelno orožje in eksplozivni predmeti. Lani je bilo tako na Švedskem po uradnih podatkih 306 streljanj in 162 eksplozij, ki so povzročile škodo.

V zadnjih tednih pa je Švedsko, ki je znana po politiki odprtih vrat za migrante z vseh koncev sveta in je tako rekoč preplavljena z migranti, pretreslo več nasilnih dejanj. Prišlo je do niza podtaknjenih eksplozij. Junija je tako eksplodiralo v nočnem klubu v mestu Örebro.

Kriminalci, ki živijo na Švedskem, so pred tedni tudi izvedli bombni napad na davčni urad v Köbenhavnu. Danska policija je aretiral dva osumljenca iz Švedske.
V zadnjem tednu sta se zgodila tudi umora dveh žensk. Ena ženska je bila ustreljena v Malmöju, druga v Stockholmu.

Švedski kralj se je zaradi teh dogodkov pred dnevi skupaj s svojo hčerko, kronsko princeso Victorio, na svojem dvoru srečal s predstavniki švedske policije, piše nemški die Welt.

»Tudi jaz in moja družina smo zaskrbljeni zaradi teh dogodkov,« je sporočil kralj. Notranji minister Mikael Damberg poudarja, da je potrebno spremeniti zakonodajo, da se bo lahko švedska policija borila proti organiziranemu kriminalu.

Kriminalcem je tako potrebno preprečiti dostop do nabave strelnega orožja in eksplozivnih predmetov. Predlagana je tudi uvedba strožjih kazni za nedovoljeno uporabo strelnega orožja, in sicer povišanje najdaljše zaporne kazni za te delikte s šestih na sedem let. Tudi švedska carina naj bi poostrila svoje delo, da bi preprečila tihotapljenje orožja in eksplozivnih predmetov, kot so ročne granate.