Revija Reporter
Svet

Stockholm: Rusija izgnala švedska diplomata

STA

9. maj. 2019 6:00

Deli na:

Švedsko zunanje ministrstvo je včeraj sporočilo, da je Rusija izgnala dva švedska diplomata. Ruski izgon je odgovor na odločitev Švedske, da dvema ruskima državljanoma zavrne vizum. Gre za nov spor v rusko-švedskih odnosih, ki jih je zamajala vohunska afera.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili na švedskem zunanjem ministrstvu, je odločitev Rusije posledica tega, da je Švedska ruskemu diplomatu zavrnila podaljšanje vizuma, drugemu ruskemu državljanu pa zavrnila prošnjo za diplomatski vizum.

"Rusija je odgovorila tako, da je od dveh švedskih diplomatov zahtevala, naj zapustita državo," je dejala tiskovna predstavnica švedskega zunanjega ministrstva Sofia Nahringbauer. Ni pa želela povedati, ali bo Švedska odgovorila na ruski ukrep.

Švedske oblasti so konec februarja aretirale tehnološkega delavca, ki je osumljen, da je vohunil za Rusijo. "Rusija predstavlja največjo obveščevalno grožnjo za Švedsko," je takrat ocenil vodja švedske obveščevalne službe Daniel Stenling.