sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Abas podprl miroljubni upor proti izraelski okupaciji

Deli na:
Abas podprl miroljubni upor proti izraelski okupaciji

Foto: Reuters

Palestinski predsednik Mahmud Abas se je v prvem odzivu na val nasilja, ki je v dveh tednih na palestinski in izraelski strani zahteval več kot 30 življenj, včeraj zavzel za miroljuben ljudski upor proti izraelski okupaciji.

V prvem govoru po izbruhu nasilja, ki so ga predvajali na uradni palestinski televiziji, je izpostavil pravico palestinskega naroda, da se brani in nadaljuje nacionalni boj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne bomo popustili pred logiko tiranije, politiko okupacije in agresije, ki jo vodijo izraelska vlada in priseljenci, ki delujejo proti našemu narodu, njegovim svetim krajem, domovom in hladnokrvno ubijajo naše otroke," je dodal.

V govoru ni omenil mirovnih pogajanj, je pa ponovil, da Palestinci ne bodo talci dogovorov, ki jih Izrael ne spoštuje. "Z vami in za vas bomo nadaljevali politični boj, nacionalen in zakonit," je dodal.

Od 1. oktobra je bilo v valu nasilja, ki ga spremljajo svarila, da bi lahko izbruhnila nova, tretja palestinska intifada, v spopadih med Palestinci in izraelskimi vojaki ter napadi Palestincev na Izraelce ubitih najmanj 31 Palestincev in sedem Izraelcev.

Palestinski veleposlanik pri ZN Rijad Mansur je včeraj razmere označil za zelo eksplozivne in menil, da mora Varnostni svet ZN zaščititi Palestince na zasedenih ozemljih, najprej predvsem v starem mestu Jeruzalema in pri mošeji Al Aksa, kjer v zadnjih dneh poročajo o incidentih. Kot je dejal, bi v vzhodnem Jeruzalemu "morali namestiti neke vrste opazovalce ali mednarodne sile, da bi zagotovile status quo in zaščitile palestinske vernike" ter s tem prispevati k zmanjšanju napetosti.

Ta predlog bo vključen v predlog resolucije, ki ga bodo v VS ZN vložile arabske države. Veleposlaniki arabskih držav naj bi se v četrtek sestali na sedežu ZN in odločili ali bodo zaradi tega nasilja zahtevali sklic izrednega zasedanja VS ZN.

Kot še navaja AFP, so možnosti za to negotove. ZDA so napade na izraelske civiliste obsodile in pozvale k vrnitvi miru. Iz Washingtona pa so včeraj sporočili, da ameriški državni sekretar John Kerry namerava kmalu odpotovati na Bližnji vzhod, da bi pozval k miru. Drugih podrobnosti niso sporočili.