Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zlata Krašovec izdala knjigo Fant, dečko in pobič

Deli na:
Zlata Krašovec izdala knjigo Fant, dečko in pobič

Foto: Primož Lavre

Pri založbi Družina je izšla knjiga Zlate Krašovec Fant, dečko in pobič. Knjiga, ki nosi podnaslov Otroci odkrivajo svet besed, prinaša zabavne zgodbe o treh fantičih, ki odkrivajo besede. V knjigi je po avtoričinih besedah marsikatera epizoda in njenega družinskega življenja, a nekoliko prilagojena.

Kot je na današnji predstavitvi knjige povedala avtorica, novinarka in publicistka, je bil jezik vedno njena velika ljubezen: "In če imaš nekaj rad, se s tem ukvarjaš." Slovenščino je primerjala s cvetico Malega princa, ki je bila "lepa in malo ničemurna" in tak je slovenski jezik, ki denimo pozna dvojino.

Besede je primerjala tudi z ovcami dobrega pastirja, ki pazi, da se mu katera ne izgubi. Zato jih je, kot je dejala, potrebno čim več uporabljati, jih je pa seveda potrebno dobro poznati. Podnaslov bi, če bi šla knjiga sedaj v tisk, nekoliko spremenila: Z otroki odkrivajmo svet besed. Otroci imajo namreč po njenem prepričanju zelo logičen način kovanja novih besed in odrasli bi se lahko od njih marsikaj naučili.

V Besednjakovi družini sporazumevanje med družinskimi člani - to so Ata, Mama in trije fantje: Fant Dečko in Pobič - raste od prvobitne sporočilnosti novorojenčkovega joka, prek prvih še nerodnih besed in skovank do zvedavih pogovorov, šaljivega zbadanja in radostnih zmag v igri besed, kjer največ štejejo izvirnost, domiselnost in smisel za humor, so o knjigi zapisali pri založbi.

S poimenovanji Fant, Dečko in Pobič je želela, kot je še povedala Krašovčeva, tudi pokazati na bogastvo slovenskega jezika. Vse tri besede generalno govorijo o istem, v podtonu pa so razlike, je poudarila. Knjiga ima na koncu tudi nekaj praznih strani, namenjenih zapisovanju jezikovnih domislic.