Revija Reporter
Slovenija

Kangler: Slovenija je ugrabljena in centralizirana, v njej se kršijo človekove pravice

STA

15. dec. 2019 6:00

Deli na:

Temeljno poslanstvo SLS je, da naredimo vse, kar je v naši moči, tudi če morda kdaj od koga ne bomo v celoti razumljeni, da povežemo dobronamerne ljudi, je na prvem ljudskem srečanju v organizaciji SLS v Mariboru dejal predsednik stranke Marjan Podobnik. Udeležili so se ga tudi predstavniki NLS, s katero se skupaj pripravljajo na naslednje volitve.

Kot je poudaril Podobnik, morajo ravnati po principu "kdor ni proti nam, je z nami" ter priznavati, kar je dobrega, tudi ko gre za vlado, s katero se sicer v marsičem ne strinjajo, ali pa za ljudi iz njihovih okolij, s katerimi se ne strinjajo v celoti, a se zavedajo, da brez tega, da bodo stopili skupaj, ne bo uspešne prihodnosti.

"Zlasti zdaj, ko ni jasno, kaj se bo dogajalo z Evropsko unijo in z nami ter prihodnostjo glede na pričakovanja po množičnih nezakonitih migracijah in drugih trendih, na katere imamo omejen vpliv. Zato bo pomembno, da bomo med vsemi ljudmi iskali skupne pozitivne točke," je dejal predsednik SLS, ob tem pa izpostavil tudi pomembnost pridobivanja mlade sile v stranko, ki jo tudi na tem področju čakajo številni izzivi.

Ob tem je poudaril tudi zbirokratiziranost države, ki zelo bremeni kmete, obrtnike, podjetnike in druge. Na tem področju po njegovem pripravljajo konkretne korake, vložili so tudi nekaj zakonskih predlogov, s katerimi bi ljudem olajšali delovanje in omogočili ravnanje po zdravi kmečki pameti.

Dodal je še, da naj stranke ne skrbi kakšna slabša javnomnenjska raziskava, saj bodo, če si bodo prizadevali za pravo stvar, nagrajeni tako ali drugače. Prepričan je, da bodo po naslednjih volitvah močna parlamentarna in vladna stranka, če bodo manj skrbeli za to, ali imajo vsak trenutek ustrezno javnomnenjsko podporo, pač pa naredili vse, kar lahko, da pomagajo razrešiti konkretne težave ljudi.

Po besedah predsednika NLS Franca Kanglerja se je ljudska stranka v preteklosti vselej borila za podeželje in pri tem vedno plačevala ceno. Kot je dejal, so z vsemi topovi udarili po njih, ko so se borili za regije in decentralizacijo Slovenije, pa so vse to do danes preživeli.

"Glede na to, da je Slovenija danes ugrabljena, centralizirana in se v njej kljub demokraciji in članstvu v EU kršijo človekove pravice, smo vsi odgovorni za to, da se borimo za boljši jutri ter za pravično in pošteno državo," je dejal Kangler.

Prepričan je, da nihče v njihovih vrstah ni proti migrantom ali nacionalist, a Slovenija ima svoj red in ustavo. Če se ga moramo držati slovenski državljani, potem se ga naj držijo tudi vsi tisti, ki stopijo na naša tla, je še dodal.

Tudi njihov evropski poslanec Franc Bogovič ni mogel mimo vprašanja migracij. "Politika odprtih meja se je pokazala kot zgrešena. Na srečo je ta čas zdaj mimo in tudi tisti, ki so pred leti na to prisegali, zdaj vedo in stavijo na to, da je mejo treba znati varovati," je dejal Bogovič in pri tem omenil nujnost zaustavitve tihotapcev, ki naj bi lani obrnili več kot 40 milijard evrov na račun migrantov. Evropa kot najbolj želena celina ne more sprejeti toliko ljudi, kot bi jih rado prišlo, je še dodal.

Bogovič je glede skladnega regionalnega razvoja poudaril, da je SLS lahko ponosna na svoje preteklo delo, saj ima še vedno največ županov, prav občine pa so po njegovem tiste, ki so razvile Slovenijo. Opozoril je še na preslabo črpanje evropskega denarja ter na to, da bo potrebno v prihodnji finančni perspektivi narediti veliko več.