Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zgodovinar Renato Podbersič potrdil, da vila, v kateri deluje SD, ni bila »ukradena«

Deli na:
Zgodovinar Renato Podbersič potrdil, da vila, v kateri deluje SD, ni bila »ukradena«

Foto: Bobo

Resnico o »ukradeni« vili, v kateri deluje SD, je razkril zgodovinar dr. Renato Podbersič, znanstveni sodelavec Študijskega centra za narodno spravo, ki ga vodi dr. Andreja Valič Zver, žena evropskega poslanca in podpredsednika SDS dr. Milana Zvera.

V prispevku, ki ga je objavil na portalu Casnik.si, je podrobno opisal, kako je nekdanja Moskovičeva vila prešla v last države. Po vojni je vilo, ki je bila last v Auschwitzu umorjenega judovskega trgovca Feliksa Moskoviča, podedoval brat njegove prav tako umorjene žene Klare Lajtner Ignjat in jo leta 1947 prodal Dani Kos, ta pa jo je leta 1961 prodala splošnemu ljudskemu premoženju, torej državi.

SD je to vilo na Levstikovi pridobila v last na podlagi menjalne pogodbe z Republiko Slovenijo za del stavbe na Tomšičevi ulici, v kateri zdaj delujejo poslanske skupine državnega zbora.

Polemiko o vili, v kateri ima sedež SD, je v četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija sprožil prvak SDS Janez Janša, ki je prvaka SD Dejana Židana pozval, naj prinese »račune za hišo, v kateri delujejo in je bila ukradena.«

V SD so nato zavrnili, da bi bila ta hiša ukradena, in ob tem navedli podrobne podatke o zgodovini Moskovičeve vile, ki so identični z ugotovitvami zgodovinarja dr. Renata Podbersiča.

Članek Renata Podbersiča, ki je bil sicer objavljen že januarja, zdaj pa so mu spremenili datum na 17. marca, si lahko preberete na tej povezavi:

http://www.casnik.si/kaksna-je-resnicna-usoda-moskoviceve-vile/