mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes mineva 30 let ustanovitve Demosa. Kje je bil takrat Janez Janša?

Deli na:
Danes mineva 30 let ustanovitve Demosa. Kje je bil takrat Janez Janša?

Fotografija je nastala 8. januarja 1990 v prostorih takratne Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS) na Sternenovi 8 v Ljubljani, zato je na njej tudi največ predstavnikov te stranke - Foto: arhiv

Na najbolj znani fotografiji ustanoviteljev Demosa lahko vidimo dr. Dušana Pluta, Andreja Magajno, dr. Rajka Pirnata, Marjana Podobnika, dr. Jožeta Pučnika, dr. Dimitrija Rupla, Silvestra Plahutnika, Katjo Boh, dr. Lea Šešerka, dr. Huberta Požarnika in Ivana Omana.

Fotografija je nastala 8. januarja 1990 v prostorih takratne Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS) na Sternenovi 8 v Ljubljani, zato je na njej tudi največ predstavnikov te stranke. Na fotografiji pa manjka Lojze Peterle, ki je ravno v času fotografiranja moral oditi tja, kamor gre še cesar peš.

Toda sama ustanovitev Demosa se je zgodila mesec dni prej. Ustni dogovor o ustanovitvi Demokratične opozicije Slovenije je bil sklenjen na domačiji Ivana Omana 27. novembra 1989, uradni podpis pa se je zgodil 4. decembra 1989 na Sternenovi 8 v Ljubljani.

Pred natanko 30 leti so sporazum o ustanovitvi koalicije Demos podpisale tri stranke: v imenu Slovenske demokratične zveze (SDZ) Hubert Požarnik in Rajko Pirnat, v imenu Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) Franc Miklavčič in Lojze Peterle, v imenu socialdemokratov (SDZS) pa Jože Pučnik in Andrej Magajna.

Slovenska kmečka zveza (SKZ) in Zeleni Slovenije (ZS) so se sporazumu pridružili 8. januarja 1990, ko je nastala zgodovinska fotografija, zato so na njej še Dušan Plut in Leo Šešerko kot predstavnika Zelenih ter Ivan Oman in Marjan Podobnik kot predstavnika SKZ.

Janša takrat ni sodeloval na nobenem od navedenih dogodkih, ker še ni zasedal dovolj pomembne politične funkcije. Bil je sicer eden od ustanovnih članov SDZ in član izvršilnega odbora stranke.

Marsikdo na fotografijah pogreša Janeza Janše, danes prvaka SDS, ki se ima za pravnega naslednika tako Pučnikove SDZS kot Ruplove SDZ. Ne, ni bil takrat v zaporu zaradi sodbe v procesu JBTZ, saj je bil izpuščen že avgusta 1989.

Kot smo zvedeli, Janša takrat ni sodeloval na nobenem od navedenih dogodkih, ker še ni zasedal dovolj pomembne politične funkcije. Bil je sicer eden od ustanovnih članov SDZ in član izvršilnega odbora stranke.

Kljub temu pa je bil glavna zvezda sprejema, ki ga je ob obletnici Demosa priredil predsednik republike Borut Pahor. Še več, eden od govornikov na tem sprejemu je bil veleposlanik Matjaž Šinkovec, ki ga na omenjenih dogodkih prav tako ni bilo.

Res pa je takrat v vodstvo SDZS priletel direktno iz centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije (CK ZKS) in tako postal del opozicije proti svoji nekdanji partiji. V času prve Janševe vlade je mnoge razočaral kot najbolj nesposoben šef Sove v zgodovini. Še vedno je zvest član SDS.

Zanimivo bi bilo zvedeti, kdo je predsedniku Pahorju priporočil Šinkovca za govorca na obletnici dogodka, na katerem ga ni bilo. Morda šef stranke, ki ga takrat tam prav tako ni bilo.

Foto: arhiv - V imenu Slovenske demokratične zveze sta dogovor podpisala Rajko Pirnat in Hubert Požarnik