ota 02 Odkrito.si

Ota Širca Roš psihično ni pripravljena, druga ...

Alsin Levent Svet24.si

To je 35-letnik, ki je v nedeljo v grob poslal ...

Drevo življenja Petisvet.si

Drevo življenja v nas aktivira spomin na to, kdo ...

Sapa, hlad, mraz, jutro Svet24.si

Po fantastičnem vremenu zdaj manj obetavne novice

meghan markle 2 Svet24.si

Dekleta bi rada nadoknadila: visoko noseča Meghan...

Khloe Kardashian Najstnica.si

Tokrat ga je dokončno zapustila

sanja grohar s sinčkom Njena.si

Sanja Grohar: Materinstvo jo je povsem spremenilo

Slovenija

Ustanavlja se gibanje proti poskusom ustrahovanja, cenzure in omejevanja svobode javne besede na RTV Slovenija

Deli na:
Ustanavlja se gibanje proti poskusom ustrahovanja, cenzure in omejevanja svobode javne besede na RTV Slovenija

Foto: Profimedia - Gibanju se je mogoče pridružiti preko obrazca na spletni strani www.glasno.si

Vera Mejak, dr. Tomaž Erzar, dr. Stane Granda, Jože Hribernik, Ivo Jevnikar, dr. Katarina Kompan Erzar, dr. Matija Ogrin, mag. Igor Senčar, dr. Vasko Simoniti, dr. Mitja Štular in dr. Matevž Tomšič so pobudniki novega gibanja GLASNO!

Gibanju za zaščito gledalcev, poslušalcev in svobodo govora na RTV Slovenija se lahko pridružijo vsi, ki se zavzemajo, da bi bilo delo RTV Slovenija kvalitetno, nepristransko in zavezano resnici.

Razloge za nastanek gibanja GLASNO! in namene aktivnega množičnega delovanja bomo pobudniki predstavili na jutrišnji novinarski konferenci v prostorih galerije Družina.  

Kot so sporočili iz Združenja za slovensko besedo so neposredni povod za ustanovitev gibanja aktualni poskusi ostankov totalitarnega režima, ki preko svojih nedemokratičnih vzvodov uprizarjajo gonjo zoper novinarja dr. Jožeta Možino, napovedujejo ali zahtevajo ukinitev oddaj Intervju, Pričevalci, 3. programa TVS in nasploh oddaj, o katerih v javnosti in stroki obstajajo različna mnenja.

Obenem pa si vodstvo javne RTV zatiska oči in ne obravnava očitnih kršitev profesionalnosti in etike, ali pa pri njihovi obravnavi povsem očitno uporablja dvojna merila, kot na primer v primeru izpadov novinarja Mateja Šurca, ki v radijskem programu in komunikaciji ščuva proti sodržavljanom in jih žali.

Čeprav plačujemo RTV prispevek, ki je poglavitni vir za delovanje javne radiotelevizije, smo gledalci in poslušalci različnih nazorskih usmeritev v RTV programih in komunikaciji čedalje manj spoštovani in upoštevani. Izrazito zaskrbljujoče so tendence dvojnih meril odgovornih na RTV pri ugotavljanju programskih kršitev in samoomejevanje v smeri cenzure, ko gre za poročanje o temah, ki so občutljive za Zvezo borcev ali druge vplivne privilegirane skupine.

Gibanje bo: 

  • spremljalo delovanje RTV Slovenija glede na ustavne, zakonske in etične standarde, ki zavezujejo njene zaposlene in tiste, ki sodelujejo pri njenem upravljanju in nadzoru;
  • obveščalo domačo in tujo javnost o poskusih ustrahovanja, cenzure in omejevanja svobode javne besede na RTV Slovenija;
  • organiziralo odprte razprave o političnih in totalitarnih pritiskih na novinarje in urednike RTV;
  • javno branilo novinarje oz. medijske delavce, ki so podvrženi političnim in totalitarnim pritiskom in jim zagotavljalo pomoč;
  • opozarjalo na nedopustnost delovanja sodelavcev represivnih organov nekdanjega totalitarnega režima na RTV Slovenija.

Gibanju se je mogoče pridružiti preko obrazca na spletni strani www.glasno.si ali po elektronski pošti info@glasno.si ali po navadni pošti na naslov Zavod za oživitev civilne družbe, Cankarjeva 1/IV, 1000 Ljubljana.

Loading...